„Аз, реално погледнато, съм оптимист, въпреки че може би не създавам такова впечатление. Оптимист съм, защото вярвам, че ще се справим, въпреки държавата. Всички, които сме тук в България и сме останали, вярваме, че можем да направим нещо и да го оставим на тези след нас“, заяви Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital, по време на панела „Икономически перспективи пред България“ на форума „Шумът на парите“.

„Ще ви кажа защо съм оптимист. Защото борсата и компаниите са добре. Оценени са сравнително атрактивно, но въпреки това парите няма да зашумят скоро.

Първо, няма предвидимост. Някой, за да инвестира в нещо, трябва да има предвидимост. Преките чуждестранни инвестиции през миналата година бяха под 3 % от БВП, което е трагично. Това е оценката на чужденците за това, което се случва в България. Борсата спада в тази категория.

Няма да зашумят достатъчно парите, защото имаме една държава, в която законите казват, че инвестициите в акции през IPO всъщност не са инвестиции в акции. Инвестициите в акции са само, ако си ги купиш през борсата, подчерта Скарлатов.

Не се взема предвид това, че през IPO парите влизат в компанията. Ако си купиш акции през борсата, парите влизат в джоба на този, който ти ги е продал. Това е дребен шрифт, но той не е маловажен. Реални инвестиции в борсата са, когато купувате акции през IPO. Това е истинската инвестиция за икономиката. Според държавата обаче това не е инвестиция, заяви експертът.

Няма да зашумят парите, защото държавата се опитва да скопи пенсионната система и се опитва да го представи като козметична интервенция. Знаете, че скопяването си е скопяване и няма как да го представиш като козметична интервенция.

Няма да зашумят парите, защото мажоритарите правят каквото искат, без да има никакво наказание, заяви още Скарлатов.

Аз не съм песимист, но милеейки за българския капиталов пазар и посвещавайки му 12 години от живота си, аз искам държавата ако не помага, то поне да не ни пречи. Поне да има един човек, който има някаква мисъл в главата и знае какво е капиталов пазар, знае как функционира и знае как държавата да се възползва от него.

Това е един инструмент, който не е направен, за да се сложи в музея, за да кажем в ЕС, че имаме капиталов пазар. Инструментът е, за да се използва, да се хване здраво и да се работи. Иначе българската фондова борса си я знаем, ниски обороти, експортно ориентирани компании и т.н.

Това, което казаха колегите, аз напълно го подкрепям. Ние сме малък пазар с квалифициран труд и трябва предимно да изнасяме. И то стоки с добавена интелектуална стойност. Вчера говорихме за Рообар. Ето, хората са направили малко предприятие спрямо европейските стандарти, обаче има много голяма интелектуална добавена стойност, посочи Скарлатов.

Това важи изцяло за целия сектор - конкретни ниши, много ново ноу хау, талант, визия. Няма място за песимизъм.

Въпреки всичко казано, дотук няма място за песимизъм. Отново молбата ми към държавата е „Моля ви се, недейте да ни пречите. Недейте да убивате малкото икономика, която е останала“. Сърцето на капитализма е капиталовият пазар.

Така че, след тези няколко „оптимистични” послания, се надявам, че ако всички заедно започнем да работим с една визия къде искаме да сме след 5 години, след 10 години, и тя почне да се преследва, но се вкара някаква мисъл, нещата ще се случат. Аз съм тука независимо, че всяка сутрин се кръстя“, каза Илиян Скарлатов.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.