Саудитска Арабия продължава с усилията за намаляване на бюджетния си дефицит, който е най-голям от 20-те най-големи икономики в света, като по всяка вероятност ще прекрати проекти за над 20 млрд. долара, а бюджетът на министерствата ще бъде намален с ¼, заявиха запознати пред Bloomberg.

Правителството преразглежда хиляди проекти, оценени на около 69 млрд. долара, и може да се откаже от 1/3 от тях, съобщиха пред агенцията три различни източника, пожелали анонимност.

Мерките ще окажат влияние на бюджета на Саудитска Арабия за години напред, според два от източниците.

Останалите планове предвиждат сливането на отделни министерства, както и закриването на други. Това са безпрецедентни мерки до този момент за страната, която цели намаляване на бюджетния си дефицит, нараснал до 16% от БВП през изминалата година.

Най-големият петролен износител в света цели свиване на разходите си с десетки милиарди долари, с което да намали дефицита си до 10% от БВП за 2017 г.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман е един от хората, които целят намаляване на зависимостта на Саудитска Арабия от петродоларите.

Бин Салман, който е син на крал Салман, наскоро обяви планове за листване на най-голямата петролна компания в света – държавната Aramco, както и създаването на най-големия държавен инвестиционен фонд, който може би ще контролира активи за над 2 млрд. долара.