822.4 млн. лева излишък по консолидираната финансова програма (КФП) на касова основа очаква Министерството на финансите през месец февруари тази година, сочат прогнозните данни на финансовото ведомство.

5.733 млрд. лева (16.2% от годишния разчет) се очаква да достигнат приходите и помощите по бюджета, което би било ръст от 213.6 млн. лева спрямо миналата година.

Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 450.8 млн. лв. (9,0%), докато постъпленията от помощи са по-ниски, посочват от МФ.

Разходите по бюджета към края на февруари ще възлизат на 4.910 млрд. лева (13.4% от годишните разчети). Съпоставено със същия период на предходната година, разходите по КФП нарастват, главно поради по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания, базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2016 г., разходите за субсидии и ръст на осигурителните вноски, свързан с увеличения размер на осигурителната вноска за фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“, пише в прогнозата на МФ.

Вноската на България по бюджета на Европейския съюз през февруари е 154.3 млн. лева.