Най-красивите български манастири

Най-красивите български манастири

Най-красивите български манастири
18 март 2013 | 17:00
25868
5

Страната ни е осеяна с манастири, които през вековете са били пазители на българското самосъзнание и дух. Най-големият манастир у нас – Рилският – заема място в класацията на най-красивите манастири в света.

Ето и кои са най-красивите манастири на България, според екипа на Profit.bg:

Рилски манастир

Това е един от най-значимите културни паметници на България. Намира се в Рила планина, в близост до Благоевград. Това е най-големият български манастир. Той е на пет етажа, като само четири от тях са видими.

Манастирът е построен на мястото на стара постница през 927-941 г. от Иван Рилски и днес носи името на светеца. Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс, като на върха й има параклис с ценни фрески от 14 век.

Троянски манастир

Това е третият по големина манастир у нас. Намира се на брега на река Черни Осъм, на 10 километра от град Троян. Основан е около 1600 г. от игумен Калистрат.

Църквата в комплекса е изрисувана със стенописи от Захари Зограф, най-известните от които са неговият автопортрет и „Колело на живота“ на външната й стена. В Троянския манастир е бил послушник и българският патриарх Максим, който e погребан в манастирската църква зад иконата на Св. Богородица Троеручица.

Преображенски манастир

Четвърти по големина в България, той е построен на бреговете на река Янтра, в близост до Велико Търново. Основан е по времето на Втората българска държава през 13-14 в.

През Турското робство е напълно разрешен, възстановен е през 1825 г., а основните постройки са издигнати в първата половина на 19 век от Кольо Фичето. Стенописите в църквата са дело на Захари Зограф. И тук той е оставил своя автопортрет, „Колело на живота“ и сцената „Страшният съд“.

Бачковски манастир

Това е вторият по големина манастир у нас. Намира се в долината на река Чая, на около 10 км южно от Асеновград. Манастирът е основан през 1083 г. от грузинци.

В двора му са погребани екзарх Стефан и патриарх Кирил. Манастирът има собствен музей, в който могат да се видят образци на църковното изкуство от различни периоди.

Черепишки манастир

Намира се в Искърско дефиле, в подножието на огромни скали с множество пещери. Основан е по време на управлението на цар Иван Шишман през Втората българка държава, но е бил разрушен при турското робство.

Манастирът е любимо място за Иван Вазов, където той е написал един от най-популярните са разкази - „Една българка“. В творбата е описана и светата обител. Красотата му е вдъхновила и Алеко Константинов, който го споменава в пътепис, а унгарският пътешественик Феликс Каниц го нарича "най-красивото място".


Етикети: манастири, туризъм, България img