В кои държави се хранят най-здравословно?

В кои държави се хранят най-здравословно?

В кои държави се хранят най-здравословно?
04 март 2010 | 15:45
5885
7

В Япония процентът на затлъстелите е едва 1.5% от населението. Това е една от причините страната да бъде на първо място в класацията на „Форбс" на най-здравословно хранещите се нации.

България отсъства от класацията, но по данни на нашето Министерство на здравеопазването 60% от българите над 18-годишна възраст са със свръхтегло, а 20% са със затлъстяване.

Вижте и останалите в класацията. Данните за процент на затлъстяване са от СЗО и се отнасят за мъже.

Япония

Процент затлъстели: 1.5%

Средна продължителност на живота: 82 г.

Японската кухня е хвалена заради широката употреба на кръстоцветни зеленчуци като зеле, броколи и къдраво зеле.

Основните източници на протеин - рибата и соята са добри храни за сърцето. Японците ядат и много комплексни въглехидрати, под формата на тяхната юфка. Популярно схващане, което се спазва от някои японци е, че човек трябва да яде докато се почуства заситен само на 80%.

Сингапур

Процент затлъстели: 1.8%

Продължителност на живота: 82 г.

Може да сте изненадани, че сингапурците, които ядат бял ориз по цял ден, всъщност имат една от най-здравословните диети. Освен въглехидратите от ориза, те ядат много зеленчуци и риба. Сингапурците ядат малко месо. Когато искат да се поглезят с нещо сладко, те ядат тропически плодове или плодови кремове с малко захар. Любимият им десерт е пудинг от манго.

Китай

Процент затлъстели: 1.8%

Продължителност на живота: 73 г.

Китайската храна, която познаваме по света, всъщност няма много общо с това, което наистина ядат китайците. Две/трети от ястията са зеленчуци, плодове, пълнозърнесто тесто или бобови култури. Въпреки, че често пържат, най разпространеният начин за приготвяне на ястията е леко пържене с разбъркване и малко мазнина, както и готвене на пара.

Швеция

Процент затлъстели: 11%

Продължителност на живота: 81 г.

Въпреки че е сравнително бедна на плодове и зеленчуци, северната държава се представя доста добре в здравословните класации. Диетата им е богата на млечни продукти, черен хляб, дребни плодове като боровинки и на риба. Най-вероятно помага и това, че шведите са луди по ските и крос-кънтрито. Тези трудни спортове се практикуват масово.

Франция

Процент затлъстели: 6.6%

Продължителност на живота: 81 г.

Всички са чували за френския парадокс - французите обичат калорични храни като мазни сирена и шоколад, но не дебелеят толкова, колкото други нации. Това, според изследователи, се дължи основно на две неща - малките порции и фактът, че французите не си правят закуски между ястията. Освен това, зеленчуците присъстват във всяко ядене, независимо какво е то. Французите ползват много масло, но начинът им на готвене е печене или задушаване.

Италия

Процент затлъстели: 13%

Продължителност на живота: 80 г.

Традиционната италианска кухня не е точно това, което се сервира в италианските ресторанти по света - някаква паста забъркана с много сирене и месо.

Всъщност италианците ядат доста зеленчуци и варива. Пастата е популярна, макар че често тя е гарнитура, а не основно ястие. Готвят със зехтин, рядко пържат.

Испания

Процент затлъстели: 16%

Продължителност на живота: 80 г.

Когато говорим за здравословна храна, едва ли се сещаме точно за Испания, но експертите хвалят испанците за диетата им, богата на фибри и за добрите им навици - готвят със зехтин, ядат много зеленчуци и риба (предимно пъстърва), миди и скариди. Рядко пържат, предпочитат печено, задушено или съвсем леко пържене (соте).

Южна Корея

Процент затлъстели: 10%

Продължителност на живота: 79 г.

В страната ядат много тофу и юфка. Известен деликатес е барбекюто. Но южнокорейците не го ядат често - те консумират едва 8 кг говеждо на година, спрямо 67 кг за средностатистически американец, например.

Израел

Процент затлъстели: 24%

Продължителност на живота: 81 г.

Израелците обичат и наблягат на някои здравословни храни като леща, патладжани и зехтин. Те използват много подправки и билки, обичат мента, хумус и сусам.

Гърция

Процент затлъстели: 25%

Продължителност на живота: 80 г.

В днешно време гърците не са толкова стройни, колкото са били преди години. С наднормено тегло е над 60% от населението.

Гръцката кухня, обаче, е една от най-изучаваните в света. В нея се набляга на ненаситените мазнини, пълнозърнест хляб, варива, зеленчуци и риба. Най-често на трапезата им ще видите сардини и зеленчуци като тиквички и чушки.


Етикети: img
13 харесват тази статия
1 не харесват