Работническата класа в САЩ страда от стагнация на доходите и намаляващи възможности за работа. Тези проблеми допринесоха за избирането на републиканеца Доналд Тръмп за президент. Средното богатство на американците от всички възрастови групи непрекъснато намалява, в сравнение с предишните десетилетия, пише Bloomberg.

В същото време в страната има безпрецедентно количество богатство. Америка разполага с 55.6 трилиона долара в частни финансови активи и с повече милионери, от която и да е друга държава в света. Днес над осем милиона домакинства отвъд океана притежават финансови активи на стойност един милион долара или повече, без да се включват жилищата и луксозните стоки, сочат данни на Boston Consulting Group.

От 2010 до 2015 г. броят на милионерите се е увеличил с 2.4 милиона. Други 3.1 милиона ще бъдат създадени до 2020 г., което означава, че 1700 нови американски милионери се появяват всеки ден.

В действителност обаче най-възрастните американци държат непропорционално голяма част от тези трилиони и ги предават на вече заможните си деца в най-големия трансфер на богатство между поколенията в историята на САЩ.

Наследството е все по-значителен двигател за богатство в Америка. Голяма част от населението на страната живее месец за месец, на практика без спестявания. Около три четвърти от хората в Америка не успяват да спестят нищо за една година, показа изследване от миналата година. Другата една четвърт са хора, които успешно са спестили пари и са натрупали богатство през годините.

Голяма част от тези хора са членове на процъфтяващата горна средна гласа. За да бъде член на тази класа, едно тричленно семейство трябва да има годишен доход от поне 100 000 долара и по-малко от 350 000 долара, а тричленно семейство от средната класа изкарва между 50 000 и 100 000 долара на година. Годишните доходи на членовете на долната средна класа са между 30 000 и 50 000 долара.

Броят на американците от горната средна класа рязко се е увеличил от 1979 г. насам, докато другите части на средната класа се свиват. Да си милионер не е това, което беше. Нетната стойност на един милион долара има същата покупателно способност днес, като 3410 000 долара през 1980 г. и 45 000 долара преди сто години.

Милионерите от горната средна класа са много по-привилегировани от 90% от населението на страната, но те рядко се чувстват богати. Тези хора трябва да вземат заеми за образованието на детето им в колежа, като средната такса за четиригодишно обучение в частен колеж сега е 33 480 долара на година.

С напредването на възрастта си те трябва да мислят за дългосрочните разходи по грижите за тях. Частна стая в старчески дом сега струва 7700 долара на месец. Това означава, че заболяване като Алцхаймер може да доведе до банкрута на всички хора, с изключение на най-богатите.

Истинското богатство е съсредоточено в два процента от населението, като за богати американци се считат тези с доходи от 350 000 долара и повече. Тази група се увеличава дори по-бързо от горната средна класа в последните 35 години. Някои от тези богати американци са предприемачи, тъй като в глобализирания свят възнагражденията за успех са огромни, особено в сферата на технологиите и финансите.

Другите просто са родени под щастлива звезда, тъй като са наследили богатството си. Над половината от американските инвеститори с над 25 млн. долара казват, че наследството е фактор за богатството им. Става все по-трудно американците да се сдобиват с богатство само благодарение на усилената си работа.

Американците в края на 70-те, 80-те и 90-те години са започнали кариерата си на фона на поствоенния бум в САЩ. По-новите поколения не са имали такъв икономически попътен вятър.

Средното американско семейство днес е значително по-бедно, отколкото сънародниците им преди 25 години. Например хора, родени през 1970 г., имат с 40% по-малко богатство, отколкото сънародниците им, родени през 1940 г.

Средното семейство на средна възраст през 2013 г. има с 31 на сто по-малко богатство от сънародниците им през 1989 г., а средното младо семейство има с 28 на сто по-малко богатство от сънародниците им през 1989 г. В същото време пропастта в средното богатство между млади и възрастни семейства се разширява.

В резултат на това богатите американци са в по-високата възрастова група. Не е изненадващо, че младите хора са по-бедни от възрастните. Необходимо е много време младите да развият ценни умения за работа и дори още повече време, за да изплатят ипотеките си и да натрупат пари. САЩ обаче са уникални в начина, по който богатството е концентрирано сред по-възрастните граждани.

„Забравените мъже и жени в нашата страна вече няма да бъдат забравени“, заяви Тръмп в победната си реч в нощта след избирането си за президент. Но не е ясно какво може да направи, за да промени разпределението на богатството в американското общество.

Докато кандидатът Тръмп отправяше горещи апели към работническата класа, той също така обеща намаляване на данъците на стойност трилиони долари, близо половината от които са насочени към най-богатия един процент от американските граждани.