Защо кафето в самолета е странно на вкус?

Всъщност, много са авиолиниите, които поръчват кафе от популярни брандове като Starbucks (Delta) и Dunkin’ Donuts (Jet Blue).

Истинската причина е друга: водата, с която се прави кафето.

Самолетите използват резервоари, пълни с "вода за из път". Т.е. тя се използва за всякакви нужди - за миене на ръцете, за правене на кафе, чай и т.н. Това не е най-чистата вода на света, макар да ви се иска.

Според проучване на EPA от 2012 година, 12% от водата в самолетите е заразена с колибактерии - това означава, че в нея е установено наличие на Е.coli.

Колкото до практиките за чистене на резервоарите, от свидетелства на стюардеси знаем, че се чистят веднъж на 6 месеца или година.

Следващият критичен момент е приготвянето на кафето. Самолетите летят много високо. На такава височина водата кипва на по-ниска температура, а това се отразява категорично върху качествата на кафето, казва Андрю Хетцел, консултант по кафе.

Какво означава това? Ако стюардесата закъснее само с няколко секунди, кафето ще изгори. А знаете какво се случва тогава с вкуса и аромата му.

И накрая не може да пропуснем още една причина за странния вкус на кафето по време на полет. Тя е свързана с вкусовите ни рецептори.

Налягането в кабината, сухият въздух и надморската височина допринасят за промяна на вкусовите ни усещания.

А знаете ли какво твърдят стюардесите, когато ги питат по темата с кафето?

Те смятат, че клиентите толкова са привикнали към подсладеното кафе, че се стряскат, когато им бъде сервирано нещо по-различно от карамелено макиато.