Никой не живее по-дълго от японките. Тяхната средна продължителност на живот е 87 години (японските мъже живеят около 80 години).

Предполага се, че това забележително дълголетие отчасти се дължи на японския начин на хранене – една здравословна диета, изпълнена с риба и зеленчуци.

За да проверят какво влияние оказва храненето върху здравето на японците, екип от изследователи от страната изследва 79 594 възрастни в продължение на 15 години.

Според резултатите от изследването, публикувано в The BMJ, хора, които се придържат към официалните правителствени препоръки за здравословно хранене, се отличават с 15% по-нисък процент на смъртност.

Японците, участващи в проучването, са на възраст от 40 до 75 години и идват от всички краища на страната. Те попълват хранителен въпросник на всеки пет години.

Хората с по-високи резултати се отличават с 15% по-ниска смъртност, която до голяма степен се дължи на намаляване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Авторите отдават това на диетата, богата на зеленчуци, плодове и риба.

Хората с по-високи резултати също така са по-склонни да се женят/омъжват, да пият зелен чай и - малко изненадващо - приемат повече калории.

Вижте още: 6 тайни от гръцкия остров, на който хората забравят да умират

По-ниската смъртност при японците авторите на изследването свързват и със склонността им да консумират повече риба – за сметка на месото. При европейците и американците, напротив, рибата отстъпва на заден план - след говеждото и свинско месо.

Изследването установява и че японците, участващи в проучването, като цяло се придържат към препоръките за здравословно хранене. Това обаче не може да се каже за останалата част от човечеството, начело с американците. 87% от тях не изяждат препоръчителната дневна доза зеленчуци.

Да копираш хранителните навици на хората в Япония обаче ще отнеме много повече от време от това веднъж в седмицата да хапваш суши.

Но ако добавят повече зеленчуци в менюто си, хората и в други страни също ще направят живота си по-дълъг и най-вече – здравословен.