Ще мине доста време, преди Международната космическа станция да разполага със собствен салатен бар от зеленчуци, отгледани на борда й.

Но тази седмица астронавтите на МКС направиха крачка напред към осигуряването на вкусно разнообразие от свежи растения, като са на път да оберат реколтата си от китайско зеле, известно като Tokyo Bekana.

За първи път през август 2015 г. обитателите на Международната космическа станция опитаха зеленчуци, отгледани на борда – това беше червена маруля.

Сортът китайско зеле е любим на дегустаторите в Космоса, въпреки че отглеждането му далеч не е лесно. Tokyo Bekana не само расте "малко по-бавно", отколкото е прогнозирано, но и пожълтява поради високите нива на CO2 на станцията.

Все пак този петък астронавтите планират да оберат реколтата от зеле и да хапнат – една голяма крачка напред към създаването на здравословна диета за бъдещите космически туристи.

Всъщност, те могат да изядат половината от отгледаното зеле. Останалата част от културата трябва да се използва за експерименти.