С толкова много награди, които се дават по света, е трудно да решим коя да обявим по-напред, но тази определено си заслужава. Най-малкото защото е по-нестандартна – най-доброто сирене на годината.

Домакин на събитието е испанският град Сан Себасиан, който привлича хиляди производители на сирене от над 30 страни в света, които идват да представят продукцията си.

И така, кое, според вас, е най-доброто сирене на годината? Класическият чедър, кремообразното козе сирене или любимото бри?

Нито едно от тях. Норвежко синьо сирене, наречено Kraftkar, спечели сърцата на журито. То беше в конкуренция с две испански сирена, но в крайна сметка надделя в предпочитанията на 266-те съдии.

„Плесента на сиренето е равномерно разпределена, а текстурата – идеална. Когато отхапете, сърцевина е мека и кремообразна и остава равномерен вкус в устата“, обобщава избора един от съдиите.

Производителят Гунар Вааген буквално е останал безмълвен, че той и семейството му са спечелили в тази толкова силна конкуренция. Той разказва, че произвеждат сирене от 10 години и полагат усилия, за да дадат всичко от себе си всеки ден.

Все още не знаем дали това сирене може да се купи и у нас, но си заслужава да се оглеждаме.