Airbus Group планира да тества до края на годината прототип на самопилотираща се летяща кола като начин за избягване на задръстването по градските пътища, съобщи генералният директор на компанията.

Миналата година Airbus създаде отдел „Градска въздушна мобилност“, който изследва концепции, като превозно средство за транспортиране на хора или кола в стила на хеликоптер, която да може да превозва няколко души. Целта е хората да резервират превозното средство чрез приложение, по подобие на схемите за споделяне на автомобили.

“Преди сто години градският транспорт слезе под земята, а сега имаме технологията той да отиде над земята“, заяви генералният директор на Airbus Том Ендерс на дигиталната технологична конференция DLD в Мюнхен.

Той допълни, че се надява Airbus да извърши демонстративен полет с едноместно превозно средство до края на годината.

“Намираме се на експериментална фаза, гледаме много сериозно на това развитие“, каза Ендерс и допълни, че Airbus осъзнава, че тези технологии трябва да бъдат чисти, за да не замърсяват допълнително задръстените градове.
Според него използването на небето може също така да намали разходите за градска инфраструктура.

„С летенето не трябва да наливате милиарди в бетонни мостове и пътища“, отбеляза Ендерс. Според него, като най-големия производител в света на търговски хеликоптери, Airbus иска да инвестира, за да извлече максимума от нови технологии, като автономни автомобили и изкуствен интелект. Така компанията ще постави началото на нова ера с летящи автомобили.

„Ако игнорираме това развитие, ще бъдем изтласкани от важни сегменти на бизнеса“, категоричен е Ендерс.

Airbus не е единствената компания, която разработва мини летателни апарати. Съоснователят на Skype Никлас Зенстрьом подкрепи с 10 млн. евро компания, която създава летателен апарат с размерите на автомобил в Германия чрез компанията си Atomico.

“Начинът, по който се справяме с транспорта днес, е погрешен. Има задръствания, а за да стигнеш от Източен до Западен Лондон, пътуваш цяла вечност. Има замърсяване в градовете ни с въглероден диоксид и резултатът са климатичните промени. Разбира се, имаме електрически и автономни автомобили, които да се справят с някои от тези неща, но за да разрешим истински проблема, смятаме, че трябва да погледнем към небето“, каза тогава Зенстрьом.

Говорител на Airbus отказа да уточни колко инвестира компанията в градската мобилност.

Снимки: Twitter