Българската практика на глобалната компания за професионални услуги EY отбеляза 25 успешни години на българския пазар със събитие, посветено на бъдещето, вчера в Sofia Event Center.

За хората, технологиите и следващите 25

На специалното събитие EY напомни за някои от най-бързо развиващите се революционни технологии, които променят традиционните индустрии. Среща с един от най-добрите прототипи на хуманоиден робот - Борис, пътуване във виртуална реалност с очилата Oculus Rift, примери за приложения на 3D технологиите, видео предаване с дрон и разговор за бъдещето с Герд Леонард – допирът с реалността на бъдещето превърна годишнината в истинско преживяване за гостите.

„Новите технологии и мащабната трансформация на бизнесите създават нови бизнес възможности. Изкуственият интелект навлиза трайно в живота ни. Дали ние, като лидери, ще го използваме отговорно, зависи от нас. Ние в EY се гордеем, че сме компания, която прегръща промените по света и е носител на новото вече 25 години и в България”, коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово.

Новите технологии, които променят бизнеса и ежедневието ни

Изкуственият интелект

Заедно, изкуственият интелект и роботиката съчетават огромна мощ за вземане на решения. Организациите могат да видят експоненциални подобрения, когато софтуерът и хардуерът се развиват, а разходите намаляват. Когато технологиите с изкуствен интелект започнат да учат от всяка нова информация и всеки нов опит, това ще доведе до увеличаване на ефективността на всяко следващо действие.

Инвеститорите вече са идентифицирали огромния потенциал на изкуствения интелект. През последните години инвестициите в изкуствен интелект са нараснали седемкратно – от 45 млн. долара през 2010 г. до 310 млн. долара през 2015 г.

Виртуалната реалност

Виртуалната реалност (VR) се постига посредством софтуер, който репликира реална среда и симулира физическо присъствие на човек в същата тази среда. Виртуалната реалност изкуствено създава сетивни преживявания, които могат да включват поглед, докосване, слух, и по-рядко - миризма.

Виртуалната реалност бързо навлиза в множество сектори основно с цел обучение и симулация на ситуации. В сектора на отбраната – при симулации на различни опасни ситуации; в образованието, където виртуалната реалност представя комплексни данни по достъпен и забавен за децата начин; в здравеопазването най-голямото предимство на тази технология е, че позволява на здравните специалисти да придобиват нови умения и да освежават вече съществуващите в безопасна за тях среда без никаква опасност за пациента.

Автономните коли

Ще се изненадате колко възприемчиви са хората по въпроса с автономното шофиране, въпреки че почти никой не го е изпитвал досега. Това бе потвърдено от проучване на EY с 1000 шофьори в Германия: повече от четирима души на всеки десет си представят как оставят колата си на автопилот.

Процентът се увеличава до 66%, ако шофьорите са сигурни, че ще могат да поемат волана в случай на авария. Само 12% категорично отказват да използват автономно превозно средство като средство за транспорт.

Но основният въпрос тук не е дали машините ще заменят хората в бъдеще и ще отнемат тяхната работа. По-важният въпрос е до каква степен хората са готови да поверят живота си на една машина.

3D печат

Според едно скорошно проучване на EY сред 900 фирми по света, 36% от компаниите вече прилагат 3D принтиране или планират да включат 3D в работата си. Авиацията, отбраната и автомобилостроенето са най-зрелите индустрии в прилагането на 3DP.

3D принтирането носи полезност по цялата верига на стойността: при разработката на нов продукт намалява времето и процеса по дизайн; в производството, когато се цели усъвършенстване на отделни елементи или оптимизация на ресурсите; при поддръжката на машини и съоръжения, 3D принтирането дава по-евтин и по-гъвкав процес на поддръжка; намалява и разходите за логистика, тъй като вече няма нужда от поддръжка на огромни складови наличности.

Предимствата са много. Не е изненадващо, че Gartner прогнозира, че пазарът на части за 3DP ще расте с 121.3% годишен темп на растеж до 2019 г. и ще надхвърли 14,6 милиарда долара.

Дроновете

Медийният пазар ще задържи най-големия дял в приложението на дронове през 2016 г., тъй като професионалното видео заснемане на изображения с висока разолюция остава основното приложение на дроновете на този етап.
Сигурността по границите ще генерира едно от най-високите нива на растеж на сектора през 2016 г. предвид огромната нужда от заснемане на изображения и видеоклипове на контрабандисти и нелегални имигранти, преминаващи през границите.

Транспортната индустрия също ще бъде повлияна – безпилотни самолети вече се тестват в Швейцария за предоставяне на услугата „до последната миля“. Идеята е дронове да заменят пощенските оператори в най-трудните за достигане планински региони. Въпреки всичко това, основната бариера за развитието на индустрията на дроновете всъщност е липсата на законодателство по отношение на използването на безпилотни летателни апарати.

25 години EY в България

Стартирала с около 20 души професионалисти през 1992, днес, през 2017 г. компанията наброява 280 човека. От четири години насам EY България ръководи и практиките на фирмата в Македония, Албания и Косово.

Преди три години компанията промени и името си - от Ърнст и Янг на EY днес. Приходите, които EY отчита през последната финансова година, възлизат на 22 721 млн. лв., а отчетеният растеж за последните 5 години е 17%. Така EY извоюва мястото на лидер сред компаниите за професионални услуги в България.

„За 25 години екипът на EY в България не само нарасна като бройка. По-важното е, че екипът ни порасна като експертиза и като опит, като самочувствие и размах на работа. Екипи на EY работят с правителства и институции, с банки и застрахователи, участват в работни групи, които разработват закони и политики и дават своя принос за една по-добра бизнес среда, за прозрачна и по-добре функционираща икономика.

Чрез висококачествените одити и консултации, които предоставяме на бизнеса, ние се стремим да изграждаме доверие във финансовите пазари на страната и в икономиката на България. През годините наши експерти работиха по структурирането на едни от най-големите приватизационни сделки в страната, участваха в изграждането на регулаторната среда, изграждаха основите на една прозрачна и устойчива пазарна икономика. Гордеем се с приноса си към бизнес средата в България.

Днес ние продължаваме да се развиваме. Прегръщаме силата на цифровите технологии, големите бази данни и анализи, за да подкрепим бизнесите на България в тези динамични времена. Продължаваме да насърчаваме и подпомагаме предприемачеството – помагайки на компаниите да намерят ключовите съюзи, партньорства, ресурси и решения за тяхното израстване на световните пазари, за израстването на една успешна България на картата на света”, коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово.

За хората и технологиите

„Ние, хората трябва да прегърнем технологиите и да се възползваме от възможностите, които те предлагат, но без да се превръщаме в самите технологии. Ефективността не трябва да става по-важна от човечеството, защото не всичко, което може да се автоматизира, трябва да се автоматизира. Щастието не може да премине на автоматично управление,“ добави специалния гост на събитието Герд Леонард - футуролог, автор и мислител, който фокусира работата си върху сблъсъка между хората и технологиите.