Тежката ракета носител Falcon 9 с телекомуникационните спътници Iridium NEXT стартира от американската ВВС база Ванденбърг, щата Калифорния, съобщи американската компания SpaceX. Това е първият старт на SpaceX след аварията на нейната ракета Falcon 9 миналия септември.

Първоначално стартът бе планиран за 9 януари, но бе отложен заради силен вятър и дъждове. Отделянето на първата степен на ракетата стана 55 минути след излитането й, по същото време втората степен със спътниците достигна планираната орбита.

SpaceX изведе в орбита 10 нови телекомуникационни спътници Iridium NEXT, които са производство на компанията Iridium Communications. Тя планира в близките години да да изпрати в Космоса десетки такива апарати.

Компанията е международен оператор за мобилна телефонна връзка, базиран недалеч от Вашингтон в щата Вирджиния. В партньорство с френско-италианската компания Thales Alenia Spacе, тя си е поставила задачата да създаде и изпробва 81 спътници Iridium NEXT.

Изстрелването на 70 такива апарата е възложено на SpaceX, посочва БГНЕС. Етапната смяна на старите спътници и извеждането на ниска околоземна орбита на такъв голям брой нови Iridium NEXT е първата в историята операция от подобен мащаб.

Iridium NEXT са спътници от ново поколение, които позволяват "разработването на нови новаторски продукти и решения". Iridium смята да започне предоставянето на такива продукти до края на 2017 година.

При следващите шест старта SpaceX ще извежда в орбита всеки път по 10 спътника. Тази работа ще приключи в началото на 2018 година.