13 факта за 13-ия рожден ден на Facebook

16012
13 факта за 13-ия рожден ден на Facebook

Марк Закърбърг стартира социалната мрежа Facebook от студентското си общежитие преди 13 години. Днес ще ви представим 13 любопитни факта за компанията, която днес има 1.86 млрд. регистрирани потребители. Вижте ги:

1. Ал Пачино и Facebook

Оригиналният дизайн на началната страница на Facebook от 2004 г. включва малка снимка на Ал Пачино в горния ляв ъгъл, а първоначалният интернет адрес е thefacebook.com.


2. Питър Тийл и Facebook

Първият инвеститор в социалната мрежа е Питър Тийл. Той придобива 10.2 на сто от компанията през 2004 г. срещу 500 000 долара. Той продава голяма част от дяловете си през 2012 г. за сумата от 1 млрд. долара, но решава да остане член на Борда на директорите.

3. Yahoo предлага 1 млрд. долара

През 2007 г. Yahoo предлага сумата от 1 млрд. долара, за да придобие Facebook. Офертата обаче е понижена на 850 млн. долара, след слаби тримесечни резултати от страна на социалната мрежа. Това отказва Закърбърг, който обаче получава похвала за отказа си от самият Стив Джобс.

Компаниите, които искаха да купят Facebook Facebook, тогава TheFacebook.com е пуснат на 4 февруари 2004 г. Само четири месеца по-късно идва и първата оферта от неизвестен финансист, който предлага 10 млн. долара, за да купи компанията

4. Ежедневно се правят 600 000 хакерски опита на акаунти в социалната мрежа. При положение, че вашата парола е една от най-често срещаните в света, то силно ви препоръчваме да я смените веднага.

Най-често използваните пароли, за които да забравите Списък с най-често използваните пароли през 2016 г. показва, че цели 17 на сто от хората по света „предпазват“ акаунта си с „123456“.

5. Среднодневно всеки от нас проверява фейсбук-а си през мобилния си телефон по 14 пъти за период от 24 часа.

6. Внимавайте с кого прекратявате приятелство във Facebook. В историята има случай дори на убийства. Имайте предвид също така, че можете да загубите и работата си, както става ясно от долния пост.

11 души, уволнени заради Facebook Внимавайте, когато пишете във Facebook за неща, свързани с работата ви

7. Facebook знае всичко

Социалната мрежа записва всичко – от кои сайтове посещавате (дори, когато излезете от Facebook) до вашите постове, независимо дали те наистина биват публикувани или изтрити.

8. Синият цвят на Facebook се дължи на факта, че основателят на социалната мрежа Марк Закърбърг може да различава всичките му нюанси. Той притежава форма на далтонизъм, като не различава червено и зелено.

9. Facebook все още не е достъпен в Китай като борбата за потребителите в най-многолюдната държава продължават от 2009 г. насам. Въпреки забраната, днес 75 млн. души от Китай са регистрирани втв Facebook.

10. 1/3 от разводите в САЩ след 2011 г. се дължат на... Facebook

11. 5% от британците ползват Facebook докато правят секс.

12. Facebook може да е оценен на 300 млрд. долара, което го прави една от най-скъпите компании в света, но разходите му също не са малки. Смята се, че само месечните разходи за хостинг са 30 млн. долара.

13. Марк Закърбърг получава заплата от 1 долар от Facebook. Въпреки това той е един от най-богатите хора в света. Състоянието му се оценява на 50 млрд. долара, което го прави пети в най-престижната класация, изготвяна от Forbes и Bloomberg.

Бонус: Знаете ли, че през 2009 г. Браян Актън кандидатства за работа във Facebook, но не е одобрен. По-късно той основава Whats App, приложение за чат, което социалната мрежа купува пет години по-късно за 19 млрд. долара. 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg