15% от акаунтите в Twitter са ботове

8666
15% от акаунтите в Twitter са ботове

© Pixabay.com

Не е новост, че Twitter има проблеми. Компанията не генерира достатъчно печалби, други социални мрежи навлизат на терена й, а потребителите й намаляват с всяка изминала година. Според ново изследване зад 15% от всички акаунти в сайта за микроблогинг не стоят реални хора, пише испанският вестник El Mundo.

Те функционират като „ботове“, програми, които автоматично изпращат отговори и следват многобройни акаунти. Може да им бъде платено, за да увеличат броя на хората, които следват определени акаунти или за да помогнат определени туитове да достигнат по-високи цифри. Така може да се симулира, че даден човек има по-голяма важност или влияние, отколкото са в действителност.Според изследването от 319-те милиона потребители на Twitter около 48 милиона са ботове. Цифрите са приблизителни и авторите на изследването отбелязват, че според други параметри за анализ тази цифра може да е 9%. Дори да е така проучването е от голямо значение.

На първо място се разкрива, че много от тези ботове функционират в мрежата и опитват да действат и да се свързват помежду си, за да дадат представа за нормалност и „човечност“. Мнозинството от ботовете не са особено усъвършенствани и са очевидни, но други са доста по-добре развити.

На второ място мнозинството от тези роботи нямат влияние сред автентичните потребители на социалната мрежа. Не могат да извършват сложни взаимодействия, например да извършат измама. На моменти опитват да бъдат достатъчно достоверни, така че Twitter да не ги засече и изтрие, каквато е практиката с по-очевидните акаунти.

Twitter продължава войната с обидното съдържаниеСоциалната мрежа представи още мерки, целящи да ограничат отправянето на обиди в платформата


На трето място много потребители на Twitter следват ботове, знаейки, че това са автоматични програми. Това се дължи на шегаджийски акаунти като Big Ben, но и на факта, че са част от средство за масова информация.

Ботовете се разпространяват все повече в света на технологиите. Facebook например залага силно на тях в Messenger, приложението за мигновени съобщения, в което уеб сайтове и услуги могат да въвеждат ботовете си за различни цели. Една от тях например е да помагат на бежанци да поискат политическо убежище.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg