7 практики за продуктивност, научени от технологичния сектор

3035
7 практики за продуктивност, научени от технологичния сектор

© Accedia

Автор: Яна Дошкова*

Технологичната индустрия отдавна се движи в собствена лента по магистралата на световната икономика. Факт е и че днес всяка корпорация или трябва да намери технологичен партньор за своето развитие, или сама да се превърне в технологична компания.

Освен от продуктите и разработките на технологичните компании, корпоративният свят може да научи много и от техните необичайни практики за продуктивност.

Ето няколко от най-позитивните практики в IT сферата, които тепърва ще навлизат и в корпоративния свят…

Stand up meeting
Безкрайните обсъждания в заседателни зали може и да са подходящи за съвета на директорите, но в динамичното ежедневие кратките ударни екипни срещи работят много по-добре. Едно от основните правила на добрия брейнсторминг пък е участниците да са в максимално различна позиция на тялото от тази, в която обичайно работят и мислят.

В повечето технологични компании екипите често си правят т.нар. stand-up meetings - кратки срещи на крак, на които се обсъждат конкретни предварително уточнени въпроси. Форматът действа енергизиращо и пести ценно време, защото всички са фокусирани върху конкретни въпроси.

Всеки проект - различен екип
Разнообразието в технологичния сектор е наистина голямо, но едно от нещата, които безспорно той може да си позволи, е динамика във всичките й измерения. Особено в аутсорсинг сектора много често хората на всеки 6 месеца работят с нова технология, на ново място в офиса, за нов клиент и с нов екип.

Това изключително много спомага за развиването на меките умения, но и поддържа професионалистите будни и им позволява постоянно да се усъвършенстват.

Мобилност и гъвкавост
Големите отворени пространства с безброй кутийки може и никога да не изчезнат напълно, но в технологичната индустрия open office дава път на много по-мобилни формати, малки помещения и креативна работа с пространството.

Например в нашия офис всички столове са от най-висок технологичен клас, бюрата позволяват работа седнал и прав, всички помещения имат зеленина, слънчева светлина и панорамна гледка към Витоша и “местенето” между различните етажи и отдели създава динамика, без да се губят или дори променят удобствата.

Почивка и забавления
Компаниите с поглед към бъдещето организират офисите си по начин, който позволява на служителите си кратко откъсване от работата и сплотяването им при по-неформални занимания.

Тези паузи развиват уменията за екипна работа и откриване на решения. Конкретно в IT сектора добре работят бордовите и компютърните игри, както и джаги, тенис на маса и дори вътрешни турнири за интереси като ФИФА и шах. Нашата специална подправка пък е, че последния етаж на новия си офис превърнахме в бар с панорамна гледка, където целият екип се среща.

Стимулиране на постоянно учене
Времето, в което хората учат 4 години дадена специалност и след това 40 години я практикуват, вече е отминало. Днес сме в ерата на ученето цял живот и в технологичния свят това не е просто концепция, а ежедневие.

Повечето технологични компании имат дългосрочни планове за развитието на служителите си, а интегрирането на нови подходи и технологии е предвиден и структуриран процес. Например в Accedia всеки служител има пред себе си сертификационна пътека, която е изградена за неговата позиция.

Ние правим всичко възможно да подкрепим това развитие - осигуряваме средства за курсовете, даваме достъп до платформи за учене и закупуваме всяка литература, от която професионалистите имат нужда в своето развитие. Същевременно даваме свободата на хората ни да избират "формата" на учене, като те често поемат водеща роля и правят вътрешни обучения или участват като лектори на технологични събития.

Друга инициатива в тази посока е вътрешният ни център за иновации - Innovation Development Center. В него, под формата на сезонно риалити, служителите разработват нови технологии и продукти в съсобственост с Accedia. Така освен че развиват общата ни технологична експертиза с личните си интереси, те израстват и като предприемачи и иноватори.

Отворена комуникация
Вероятно няма голяма компания, в която първоначалният екип от основатели и първи мениджъри да не са близки като семейство. Този тип отвореност и непосредствена комуникация обаче често остава в духа и културата на компанията дори в най-големите технологични гиганти - дори Джеф Безос наскоро промотира невероятните успехи от въвеждането на agile подходи в управлението на Amazon.

Разбира се, има много начини и модерни методи за постигането на това. Едно от нещата, с които ние се гордеем е, че в Accedia имаме отворена комуникация и всеки има свобода на изразяване, като същевременно запазваме своята структура и процеси. Със сигурност фактор са типичните за IT сферата чести анкети към служителите, но също така и фактът, че всяко едно предложение, което получим, се взима предвид и получава обратна връзка.

Това създава доверие и диалог, а в дългосрочен план - усещане за принадлежност към екипа, визията и ценностите, както и “собственост” върху работата и резултата.

* Яна Дошкова е маркетинг мениджър в Accedia. 

Accedia е българска софтуерна компания, която предоставя на глобални клиенти професионални IТ услуги.

От основаването си преди 6 години ежегодно отчита ръст между 70 и 100% и редовно получава национални и световни бизнес и HR награди (включително наградата за Growth Strategy of the Year от European Business Awards, Златен Stevie за най-добър работодател и отличието като една от най-динамичните компании в Централна и Източна Европа в класацията на Deloitte Technology Fast 50).

Клиентската база се простира върху всички континенти и включва водещи финансови институции и банки, Fortune 100 IT корпорации, мултинационални телекоми, големи логистични и комунални компании. Още - на https://accedia.com/

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...