76% от младежите не знаят за какво живеят

719
76% от младежите не знаят за какво живеят

76% от младите хора на възраст от 16 до 20 години не могат да се самоопределят, сочи изследване на института по психология към БАН, представено от ст. н. с. Антоанета Христова, предаде репортер на БГНЕС.

Те не са способни да кажат за какво живеят, кои са техните идеали и за какво се борят, за какво мечтаят и кои са враговете им. 51% отричат всичко, което предлагат родителите им, като търсят собствени решения. 14% са в абсолютна неопределеност и нямат свои търсения. 16% пък имитират напълно родителските стремежи и очаквания.

Ценностната система на младите хора в периода на прехода е много сериозно разклатена, коментира Христова. Според нея тревожното е това, че сега българската общност се намира в най-дълбоките води на прехода, като още не е стигнала дъното му. В момента у нас има пълно разместване на ценностите като социалните правила и норми, скромност, учтивост, почит към възрастните, самодисциплина отстъпват място на самореализацията на всяка цена.

Данните бяха изнесени по повод стартиралата трета национална школа за докторанти и млади изследователи „Социалните науки за запазване и развитие на националната общност“. Бием камбаната - учените психолози, социолози, антрополози имат социални модели, които могат да помогнат за намаляване на стреса, за по-добро функциониране на обществото в новите условия, за облекчаване на процеса на адаптация и идентификация, каза Христова, която е и директор на школата.

Според нея държавата трябва да използва тяхното знание и да вземе мерки за измъкване от кризата, в която е затънало българското общество. За съжаление, общият брой на учените намалява, за разлика от другите страни, науката все повече се феминизира, тъй като заплатите на учените остават ниски. Христова изтъкна още, че българското образование създава хора, които научават факти, но не как да решават проблеми, каквато е философията на западното образование. Когато тези знаещи личности попаднат в сложна социална ситуация, те могат да изживеят сериозен проблем.

Според психолога не е случайно, че през 60-те филмите на Холивуд, който е следвал политиката на САЩ, са завършвали с хепиенд – така американците са насърчавани да се борят и да побеждават. Докато в България 76% от младите хора на възраст от 16 до 20 години не могат да се самоопределят, в западното общество този процент е два пъти по-нисък.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg