96% от българите притежават смартфон. За какво го използват?

1175
96% от българите притежават смартфон. За какво го използват?

© Pixabay

96% от българите притежават смартфон. Това сочат данните от ново проучване на Mastercard, осъществено от IPSOS*.

У нас ползвателите на мобилната операционна система Android водят пред IOS със 78%, но пък потребителите на продуктите на американския гигант Apple използват най-много дигитални услуги и са най-добре настроени към новостите, съобщиха от Mastercard на предстяването на резултатите от изследването в столицата.

90% от българите използват лаптоп, а 73% - настолен компютър.

Пада употребата на таблети - 54%, в сравнение с данните от проучване на въздействието на иновациите от 2016 г. 42% от сънародниците ни гледат смарт телевизори, а 27% използват MP3 плеъри.

Българите са сред най-активните потребители на нови технологии за ежедневни нужди в Централна и Източна Европа. Страната ни се нарежда в челото на класацията по възприемане на иновациите в дигиталните услуги в региона.

82% от българите използват социалните мрежи срещу 80% от населението на ЦИЕ. Най-голямата социална мрежа Facebook обаче губи популярност за сметка на онлайн чатовете и интернет комуникацията, които ползват 75% от сънародниците ни (82% в ЦИЕ).

Също толкова са потребителите на виртуалната навигация (69% в ЦИЕ), а 74% (67% в ЦИЕ) пазаруват онлайн. 73% (68% в ЦИЕ) следят прогнозата за времето през технологичните си устройства, а 65% (58% в ЦИЕ) ги използват за споделяне на снимки и видеа.58% от сънародниците ни плащат сметки онлайн, като това ни нарежда сред лидерите по този показател, като средното ниво в ЦИЕ е 50%. Същото се наблюдава и за повечето платежни дигитални услуги, като плащане чрез мобилни портфейли – 24%, при средно 19% в ЦИЕ.

В P2P плащанията се наблюдава значителен ръст от 27%, в сравнение с 2016 г., който се дължи на бързото развитие на финтех индустрията в България – 36% от потребителите вече използват тези плащания, като средното за региона е 30%. 

Данните от проучването на IPSOS и Mastercard сочат още, че технологиите навлизат бързо и променят бита и мисленето ни. Дигиталните услуги се използват все повече за лични цели, а не за служебни, като например проверка на имейла, където се отбелязва спад от 92% през 2016 г. на 89% за 2019 г. Друга услуга, при която се отбелязва спад в употребата, е търсенето в интернет - от 92 на 86%. 

Наблюдава се значителен ръст в употребата на приложения за прогноза на времето - 73%, в сравнение с 61% през 2016 г., както и на сайтовете за настаняване - 57%, в сравнение с 43% през 2016 г. 65% споделят снимки и видеа, на фона на 58% преди три години, а ръстът при онлайн пазаруването е до 74% днес, в сравнение с 68% през 2016 г.Потребителите в България пазаруват онлайн през мобилни приложения средно 5 пъти месечно, a плащане през уеб браузър ползват 72%. Плащанията с карта онлайн вече надминават плащането кеш при доставка, съответно с 64% на 54%. 45% плащат с карта при доставка, а 37% ползват PayPal.

По отношение на сигурността при онлайн пазаруването, хората са все по-добре настроени към биометрията – 78% считат, че пръстовият отпечатък е сигурен начин да се направят и
потвърдят техните онлайн покупки, а 57% биха искали да използват удостоверяване чрез биометрия.

Все още ПИН кодът е най-разпространената метод за идентификация при плащане – 51% използват тази опция, следвана от еднократен код с SMS – 43% и потребителска парола – 30%. Все още само 18% използват възможността за потвърждаване на плащания чрез биометрия.

80% от българските потребители на дигитални платежни услуги, ги ползват заради бързината, 75% заради това, че са достъпни винаги и навсякъде, а 71% оценяват удобството им.

Проучването е проведено от IPSOS Research по поръчка на Mastercard. Събрани са данни от интернет потребители с банкови сметки в Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна и сравнява резултатите с Проучване за въздействието на иновациите от 2016 г., за да се покаже развитието през последните 3 години.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...