АББ задвижва първата електрическа маршрутка в Давос

1413
АББ задвижва първата електрическа маршрутка в Давос

© АББ

Отново е това време на годината. Лидери и мислители от всички сектори на обществеността пропътуват разстоянието нагоре в планината до град Давос в Швейцария, за годишното събрание на Световния икономически форум (WEF/СИФ), което се провежда от 22 до 25 януари.

Тази година има нещо различно. Делегатите имат възможността да изпитат предимствата на електрическия транспорт от първа ръка с устойчива трансферна услуга, осигурена от АББ.

Това е първият трансфер с електрическа маршрутка от летище Цюрих до Давос, или близо 2 часа път с кола през швейцарските Алпи. Трансферната маршрутка ще се движи и в Давос.

Един от петте работни принципа на тазгодишното събрание на СИФ е, че световният растеж трябва да бъде приобщаващ и устойчив. Електрическата мобилност отговаря и на двете от тези изисквания, а АББ вдъхва живот на тази визия за делегатите на СИФ, добавяйки нова глава в своята над 130-годишна история на иновативен технологичен лидер.

АББ разгръща нови дигитални технологии в целия транспортен сектор, за да превърне електрическата мобилност в реалност на пътя, по релсите и по вода.

50 автомобила Audi e-tron - първото изцяло електрическо превозно средство на германския автомобилен производител, ще бъдат захранвани от 15 високомощни зарядни устройства и 16 бързи зарядни устройства на постоянен ток (DC) от АББ – глобален лидер в зарядната инфраструктура за електрически превозни средства.

Управлявани чрез IONITY, съвместно предприятие на водещи производители на оригинално оборудване, което изгражда мрежа от сервизни станции за електромобили в цяла Европа, зарядните устройства ще бъдат разположени както в Давос, Кемптал, така и на магистралната спирка Heidiland.

Те ще презареждат превозните средства по пътя между Давос и летището. Осем бързи зарядни станции на АББ бяха монтирани в Давос в началото на миналогодишния Световен икономически форум.

Инициативата е в унисон с главната тема на тазгодишното събрание на форума, която се фокусира върху концепцията на Глобализация 4.0 – нова итерация на глобалното сътрудничество и търговия, която все повече ще се съсредоточава върху „споделянето и грижата“, отколкото само и единствено върху производството и потреблението.

Електрическата маршрутка демонстрира какво влияние може да окаже електрическата мобилност върху транспортните системи за в бъдеще и как да направим градовете чисти и интелигентни.

Днес АББ разполага с бързо разрастваща се глобална база инсталирани мощности от приблизително 8 500 DC зарядни устройства, в това число 1 200 DC високомощшни зарядни устройства с мощност до 350 kW, продадени в 70 държави – повече зарядни устройства от всеки друг производител.

Зарядната станция Terra HP на АББ осигурява до 200 километра пробег на едно електрическо превозно средство само за 8 минути и е идеално подходяща за използване по магистрални спирки за почивка и бензиностанции.

Лидерството на АББ в електрическата мобилност се демонстрира и от нейното партньорство с Формула Е – първите серии моторни спортове с изцяло електрически превозни средства на Международната автомобилна асоциация (FIA). Серията автомобилни състезания от шампионата ABB FIA Formula E предоставя платформа за изпитване на технологиите за електрификация и дигитализация на електрическата мобилност в напрегнатите условия на автомобилните състезания.

Заедно, АББ и Формула Е са идеално позиционирани да тласкат границите на електрическата мобилност отвъд възможното. Състезателният автомобил на АББ Gen-2 ще бъде изложен на показ в Давос по време на събранието на СИФ.

В допълнение към зарядните технологии за електрически автомобили, продуктовото портфолио на АББ включва също и зареждане на автобуси и камиони, както и решения за електрификация на кораби, железници и кабинкови лифтове.

Списание Fortune наскоро класира АББ на 8-о място в своя списък от компании, които „променят света“, заради напредъка и постиженията на компанията в електрическата мобилност и зареждането на електрически превозни средства.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят.

Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация с две предложения с ясна стойност: довеждане на електричество от която и да е електроцентрала до който и да е електрически контакт, и автоматизиране на всички промишлени отрасли от естествени ресурси до завършени продукти.

В качеството си на основен партньор на Формула Е, изцяло електрическият международен клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електрическата мобилност отвъд възможното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 147 000 служители.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...