Ако пчелите изчезнат, плодовете и зеленчуците ще станат по-скъпи

579
Ако пчелите изчезнат, плодовете и зеленчуците ще станат по-скъпи

Дейността на насекомите, които опрашват растенията, заплашена от намаляващия брой на пчелите, е донесла приходи от 153 милиарда долара през 2005 г. и изчезването на тези насекоми ще доведе до покачване на цените на плодовете и зеленчуците, предупреди Френският институт за агроизследвания (Inra).

Тези приходи представляват 9.5% от общата стойност на световната земеделска продукция. Ако се измерва в килограми, 35% от световната продукция зависи от насекомите, които опрашват растенията.

От тях зависи преди всичко производството на плодове, зеленчуци и маслодайни растения и в по-малка степен на кафе и подправки. За разлика от тях зърнетите храни, които представляват 60% от световната земеделска продукция, не зависят от тези насекоми.

"В тази връзка намаляването на насекомите, които опрашват растенията, е сериозен повод за тревога", защото "хранителното равновесие в света ще бъде силно променено при пълното им изчезване", съобщи INRA в комюнике.

"Производството на три категории култури, плодове, зеленчуци и стимуланти (кафе и какао) чувствително ще намалее под сегашното си равнище в световен план и това ще се усети особено сериозно в региони като Европа", съобщиха трима френски и един немски учени, които публикуваха изследването си в сп. "Еколоджикъл Икономикс".

Ако това стане "потребителят ще бъде наказан, защото ще консумира по-малко на по-високи цени", допълват те. Учените са изчислили, че загубите за потребителите ще бъдат между 190 и 310 милиарда евро в зависимост от това как ще реагират цените на намаляването на производството.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg