Американските банкноти накърняват правата на слепите

867
Американските банкноти накърняват правата на слепите

Печатайки банкноти, които не могат да се разпознават чрез опипване, властите в САЩ лишават незрящите хора от възможността успешно да използват хартиените пари, заявиха съдиите.

Това решение вероятно ще накара американската хазна да започне да пуска банкноти с различни размери или със специални изпъкнали обозначения. Американското дружество на слепите внесе жалба срещу властите още през 2002 г.

Макар че правителството признава, че дизайнът на банкнотите не предвижда специални опознавателни знаци за незрящите, основният аргумент на държавата беше, че така или иначе слепите хора са се приспособили и са свикнали с тези пари – някои молят продавачите да им помогнат, други сгъват ъгълчетата на банкнотите, ползват електронни устройства за разпознаване на банкнотите или плащат с кредитни карти.

Министерството на финансите на САЩ вече предприе стъпки за приспособяване на банкнотите те да бъдат използвани от хора със слабо зрение. През март 2008 г. беше представена нова банкнота от пет долара с голяма цифра “пет” с виолетов цвят, която добре се разпознава от слабо виждащите хора.

Освен това многократно са били обсъждани проекти за пускане на банкноти, различаващи се по размери в зависимост от номинала, но до момента тези предложения срещаха противодействие от страна на производителите на улични автомати, които приемат хартиени пари.

Те казват, че пускането в обращение на нови банкноти ще изисква пренастройване на автоматите, което ще струва няколко милиарда долара.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg