Американците по-малко щастливи днес, в сравнение с преди 30 години

393
Американците по-малко щастливи днес, в сравнение с преди 30 години

Американците са по-малко щастливи днес отколкото преди 30 години в резултат на по-дългите работни часове и намалените им социални контакти с приятели и съседи, сочи проучване на италианския университет Siena.

Според университета критериите за щастие са по-високи доходи и по-добри социални връзки, съчетани със стойността на долара.

Изследването сочи, че американец без социални контакти с приятели или съседи трябва да изкарва 320 000 долара годишно повече от човек с подобни контакти, за да може да е поне толкова щастлив, колкото съгражданина си с добър социален живот.

На фона на повишението на заплащането на американците през последните 30 години, както и на сумата на получавани от тях бонуси, нивото на щастие се понижава поради намалелите им социални контакти, сочи още изследването.

Повишила се и враждебната среда към приятелите и съседите, които се възприемат като ненадеждни и "завиждащи", което от своя страна е довело до намаляването на социалните контакти и повишаването на чувството на самота сред американците.

Изследването е направено въз основа на данни за периода между 1975 и 2004 година от общи социологически проучвания на социалната обстановка в най-голямата световна икономика.

Въз основа на относително ограничените данни от подобни проучвания пък, италианският университет прави извода, че трендът на щастието в европейските страни се е запазил стабилен, до голяма степен в резултат на липсата на тенденция, подобна на тази в САЩ за повишение на работните часове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg