10 съвета как да балансираме страха и алчността

1761
10 съвета как да балансираме страха и алчността

След силния старт на годината, изглежда че индексите ще продължат да постигат нови рекорди. Пазарните очаквания са за ръст от над 20%, като всеки възнамерява да направи много пари, подбирайки точните акции.

Но в същото време, след няколко понижения на борсата, започват да се насаждат страхове сред инвеститори, че е време за корекция. Противоположните чувства, които всеки един изпитва в такъв момент са страх и алчност. Тук ще изложим 10 съвета, дадени от Хари Домаш, публикувани от msn.com, които биха помогнали да идентифицираме правилните акции, да избегнем губещите, както и да запазим печалбите си.

1. Никога не купувайте или продавайте акции на база нечии пазарни прогнози (включително вашите).
Когато четете мнение на анализатор или гледате някакъв тип по телевизията, уж предвидил последния борсов срив, Ви се обяснява как пазарът е готов да полети, да падне, или остане да се търгува в рейндж. Същите неща се говорят за лихвите, валутните курсове, цената на петрола, златото и т. н. Ако тези хора знаеха наистина какво ще се случи, едва ли щяха да ни кажат.

Вместо да се опитвате да разгадаете бъдещето, фокусирайте се на отделните акции, които ви интересуват. Печалбите, прогнозите за продажби, рентабилността им, както и ценовите движения биха могли да ви насочат какво предстои за тях.

2. Спрете се на акции във възходящ тренд
Ценовите движения при една акция ви показват какво пазарът мисли за переспективите пред компанията. Книжата се повишават, когато инвеститорите виждат положителни сигнали за бъдещето и съответно вървят надолу при обратния случай.

Изкушаващо е да си мислите, че сте по-умен от пазара, особено ако внимателно сте проучили фундамента на компанията. Но често акциите се движат поради изтичане на вътрешна информация, която все още не е оповестена на пазара.

Как се разбира дали акция се движи нагоре или надолу? Силните акции се движат над пълзящите им средни, а слабите под. Ограничавайте се до акции, държащи се над 50 или 200 дневни такива, отчитащи по-дългосрочни трендове.

3. Никога не купувайте акции на компании в опасност от несъстоятелност или вече в такава.
Изкушаващо е когато видите акции, търгуващи се до преди месеци на високи нива, сега да се продават за жълти стотинки. Наистина те ще струват много повече, ако фирмата се измъкне от ситуацията, но също е възможно и да не го направи.

В повечето случаи при дружествата обявени в несъстоятелност, задълженията надхвърлят активите. Това означава, че няма да има достатъчно пари за кредиторите, камо ли за акционерите при ликвидация.

4. Никога не осреднявайте при падаща акция.
Осредняване надолу означава, че добавяте към открита позиция, когато цената е започнала да се понижава. Примерно сте закупили книжа на цена 20, след което е ригистрирано понижение до 10 и за да сте на нулата цената трябва да се удвои. Като осредните със същото количество на 10, за да възстановите загубата, акцията трябва да се върне на 15.

Лоша идея! Акцията е паднала понеже нещо не е наред. Рискът е тя да продължи да пада.

5. Винаги продавайте когато от компанията прогнозират по-ниски продажби или печалби.
Мениджмънтът обикновено е доста оптимистично настроен. Когато са принудени да орежат прогнозите си, обикновено обрисуват краткосрочни причини. Не им вярвайте. Лоша новина обикновено води към още лоши новини. Макар и болезнена да е загубата, продайте при първи белези за забавяне на ръста на компанията.

Ако сте късметлии, конкурент на компанията пръв ще съобщи лошата новина. Когато това се случи вашите мениджъри ще обявят, че тове е частен проблем за другата фирма и не ги засяга. Ако всички в този сектор са изправени пред същия проблем, възползвайте се от възможността и продайте преди компанията да се е присъединила към останалите.

6. Купувайте акции само с реални продажби и печалби.
Лесно е да се изкушите от някаква нова идея, сигурна концепция за нов продукт, който ще завладее пазара. Но някак си, не всички такива се осъществяват на практика. В кайна сметка печалбите тласкат цената на акциите, така че най-добрият избор е компания със силни и нарастващи доходи.

Не може да има печалби без продажби. Търсете продажби, които са над определено ниво, които растат през последните няколко години, водейки и до по-високи печалби.

7. Винаги диверсифицирайте между индустриите.
Може да не ви се вярва, но преди малко повече от година строителните и енергийните компании бяха доста атрактивни. Но докато разберете, че тези сектори са горещите за момента, може да се окаже че сте по-близо до края, отколкото до началото.

Възможно е да се направят пари, но не съсредочавайте твърде много капитала си. Не слагайте повече от 5% от портфейла си в една индустрия.

8. Не купувайте акции само, защото са се повишили.
Изкушаващо е да скочите в позиция, която е станала актуална, но често ценовият ръст привлича инвеститори, без да направят сериозно проучване.

Без силини фундаменти да подкрепят цената, такива акции ще се сринат. Направете си домашното, преди да скочите на движещия се влак.

9. Никога не продавайте акции, защото анализатор е обявил, че са надценени.
След спукването на балона на технологичните акции, анализаторите не само трябва да отгатват, но и да подкрепят с причини обявените от тях рейтинги "купува" или "продава".

Те се ограничават с изчисляването на справедлива стойност на книжата. Същите съветват за покупка, когато акцията се търгува под тази стойност, но когато цената я надвиши, я считат за надценена и съветват да се продава.

Докато това звучи смислено, формулите за справедлива стойност изискват правенето на предположения за приемливи възвращаемости, които нямат изходна точка на практика. Чрез манипулирането на тези предположения, може да се излезе със всякаква тъй. нар. справедлива стойност или цена.

10. Винаги търсете компаии с нови идеи, нов стил и продукти.
Най-добрите акции са тези, които имат нещо ново да предложат. Не е нужно да е някаква нова технология. Примерно, американската компания Chico's в началото на 90-те стартира верига за дрехи за жени на средна възраст. Инвеститорите, доверили се на компанията, когато стана пулбична през 1993 г. и задържали акциите са постигнали 4 500% възвращаемост.

Тези 10 правила са старт, не ключът към успеха. С натрупването на собствен опит, всеки един инвеститор си създава собствени правила. Успешната търговия е повече свързана с дисциплината, отколкото с някакъв екстравагантен анализ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg