20 години от възстановяването на Стопанския факултет на СУ

873
20 години от възстановяването на Стопанския факултет на СУ

Юбилеен бал организира Стопанският факултет на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски" утре. Той е по повод 20 години от възстановяването на факултета и 15 години от завършването на първия випуск. Балът ще бъде открит от Ректора на СУ, проф. дин Иван Илчев. Деканът на Стопанския факултет, проф. д.ик.н. Георги Чобанов, представители на Министерство на икономиката, посолствата на Франция, Америка и Италия, водещи фирми и завършилите факултета ще са сред останалите гости на юбилейното „издание".

Тържеството ще започне с представяне на Юбилейната книга на завършилите (Alumni Book) . Тя съдържа 850 контакта от близо 5000-те възпитаници на факултета от всички 15 випуска (1996 - 2011 г.), данни за професионална им реализация по индустрии и професии и класация за предпочитаните работодатели.

Според анализа в Alumni книгата Стопанският факултет има възпитаници в 14 държави. Поле за изява завършилите намират в България, Централна и Западна Европа, Северна Америка и Азия. Най-много са реализиралите се в банковия и финансовия сектор (22.58%), ИКТ (19.39%) и търговията (9.55%). 13.77% от тях работят като анализатори, а 11% са изпълнителни директори (СЕО).

Около 75% заемат мениджърски позиции в международни компании, като близо една четвърт са във финансовия сектор - във всички водещи банки и небанкови дружества, 6% - в консултантски компании, 8% - в компании за бързооборотни стоки и търговия на дребно, 6% - в държавни финансови институции и организации в сферата на услугите и 5% - в сферата на телекомуникациите.

Според рейтинговата система за висшите училища в България на Министерство на образованието, младежта и науката, Стопанският факултет е на първо място от общо 15 бизнес училища по професионална реализация на своите студенти в областите «администрация и управление». Според рейтинга на Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси пък възпитаниците на факултета са сред най-предпочитаните от работодателите поради три основни причини: добра икономическа и юридическа подготовка, високо ниво на владеене на чужди езици и солидно обучение по съвременни софтуерни приложения.

Стопанският факултет е възстановен след 1990 г., за да отговори на развитието на пазарната икономика у нас (съществуването му е принудително прекъснато за период от 40 години по времето на „социалистическия реализъм"). Първият випуск е приет през есента на 1991 г. Инициативата за Alumni Book започва през 2008 г. с едва 20 контакта. Три години по-късно Книгата разполага с данните на 850 възпитаници, като едновременно с намирането на нови контакти, се актуализират и старите.

Юбилейният бал на Стопанския факултет на СУ ще се проведе на 18 май 2011 г. от 19.00 часа в Централния военен клуб.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg