Следващата вълна на криза е възможно да се случи през 2018-2019 година, а 2013-2014 година са в рисковата зона, когато може да се очаква сериозно влошаване на ситуацията в САЩ, съобщи наскоро руският заместник министър по икономическото развитие Андрей Клепач, цитиран от Финмаркет.

„По наши преценки, следващата кризисна вълна може да залее световната икономика през 2018-2019 година. Преди това обаче една от рисковите зони, когато може да има сериозно влошаване на ситуацията в американската икономика, е периодът 2013-2014 година," каза Андрей Клепач в разговор с икономисти от РАН.

Малко преди това за „рисковата зона" говори и финансовият министър на Русия Алексей Кудрин. „Бих заложил на 25%, че можем да очакваме голямо свиване през следващите три години, но няма да е рецесия в световен план. Затова пък ще е сериозна за най-големите икономически зони в света", каза Кудрин на форума „Финансовият свят" в рамките на Петербургския икономически форум.

Според министъра сценарият е напълно възможен, в случай, че се изпълнят няколко фактора. „В края на краищата ние сме в среда с много висока степен на несигурност. От гледна точка на фундаменталните показатели, то те са извънредно слаби. Моделите на развитие следва да се променят в близките две години, лихвените проценти трябва да се повишат, бюджетните дефицити трябва да намалеят значително, „лошите" активи на банките се открояват днес много по-ясно", каза Алексей Кудрин.

„Предизвикателствата пред нас са големи и намаляването на бюджетния дефицит на САЩ, според мен, ще е водещият фактор, който ще дава храна за много дискусии, защото не само европейските страни ще трябва да режат разходи, като Гърция, например, пред това ще се изправят и американците. Това е сериозно политическо предизвикателство", смята той. Но проблемите не спират дотук, като според министъра, такива може да се очакват и при развиващите се икономики. Според Кудрин ръстът в Китай може да се окаже недостатъчен, или пък прегряването, което наблюдаваме сега да е с мек изход, или обратното - с много по-сериозни последици.

„Време е отново да бъдем песимисти, защото рисковете, за които говорим, ни изправят пред нова ситуация", посочи Кудрин.

Преди него икономистът Нуриел Рубини заяви: финансовите проблеми на САЩ, забавянето на икономическия растеж в Китай, дълговата криза в Европа и стагнацията в Япония могат да предизвикат „идеалната буря". Вероятността за развитието на подобно събитие, той оцени на 30%. Той смята, че световната икономика ще усети пълната сила на „перфектната буря" след две години.

„Дори днес има признаци на слабост", каза Рубини. „Всичко продължава да се движи в посока на увеличаване на държавния и частен дълг. Товарът става все по-тежък и всички тези проблеми ще се усетят най-късно до 2013 година".