25-те най-успешни хедж-фонда с печалба от 14 млрд. долара за изминалата година

1127
25-те най-успешни хедж-фонда с печалба от 14 млрд. долара за изминалата година

През 2006 година 25-те най-печеливши хедж-фонда в света са реализирали доходи от над 14 млрд. долара, което е еквивалентно на БВП на Йордания или Уругвай, сочи изследване на списанието Alpha, специализирано в изследването на хеджфондовете.

Печалбата от такси и комисиони на водещите три хедж-фонда са били над 1 млрд. долара, сочи още проучването.

Средният размер на печалбата на най-печелившите в света хедж-фондове е възлизала на 570 млн. долара, което е значително повишение, на фона на реализирания им през 2005 година доход от 362 млн. долара и 251 млн. долара година по-рано.

За да попадне в списъка на 25-те най-печеливши хедж-фонда, най-слабопредставящият се такъв е трябвало да реализира 240 млн. долара, или близо два пъти повече, в сравнение с предходната година, когато 25-ият най-печеливш фонд е бил с печалба в размер на 130 млн. долара.

За добрия резултат е съдействало доброто представяне на световните финансови пазари през изминалата година, както и значителните такси и комисиони, събирани от тях.

Хедж-фондовете обикновено събират такса за управление на средствата от акционерите си между 2 и 20% от печалбата на инвеститорите. Това според много от пазарните участници е несправедливо, на фона на минималната разлика на постиганата от тях доходност, в сравнение с основните индекси.

В същото време повечето от тях събират и твърд процент от управляваните от тях средства под формата на такса за управление, която в много случаи може да възлиза и до 2%.

Средната доходност, реализирана от хедж-фонд за изминалата година е била в размер на 13%, което е минимално зад ръста на широкия индекс S&P 500 в размер на 13.6% през изминалата година.

Към момента на пазара съществуват около 10 000 хедж-фонда, като интересът до голяма степен се предопределя от значителната сума, събирана от тях под формата на такси и комисионни, коментират специалисти.

По силата на законодателството в САЩ, акционери във фондовете, които са с изключително висока рискова ориентация могат да бъдат инвеститори с инвестиционни активи от поне 5 млн. долара. Подобни задължителни изисквания към акционерите във високорисковите фондове съществуват и в редица други страни.

Анализатори изразяват значителни резерви относно предимствата на хедж-фондовете за инвеститорите пред традиционните инвестиционни фондове. На фона на значителната доходност, реализирана от част от подобни фондове, като цяло средната доходност, регистрирана от всички е малко над пазарната.

Според изследване на Джон Грифин и Джин Ксу от University of Texas, мениджърите на хедж-фондовете се представят малко по-добре от тези на традиционните инвестиционни фондове, или с 1.32% повече годишно.

Приспадайки значителните такси за управление и комисионните на високо-рисковите инвестиционни фондове обаче, доходността почти се изравнява, сочи още изследването им, публикувано във финансовите медии в края на март.

Предизвикателството, което стои пред хедж-фондовете е свързано с натиска върху тях да реализират по-висока от пазарната доходност, за да оправдаят високите такси, които събират от своите инвеститори, което много често ги прави изключително ориентирани към риск - фактор, който трябва да е пределно ясен на инвеститорите в тях.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg