271 компании от S&P 500 с дивидентен доход над 10 годишните ДЦК

1449
271 компании от S&P 500 с дивидентен доход над 10 годишните ДЦК

Понижението на лихвите по 10-годишните щатски държавни облигации направи така, че доходността им да е по-ниска от дивидентната такава на над половината от компаниите членки на широкия индекс S&P 500.

Лихвите по 10 годишните ДЦК в САЩ е при ниво от 1.74%.

Въз основа на вчерашните цени на затваряне общо 271 компании от широкия индекс са с дивидентна доходност над посочената.

Сред останалите компании при 126 дивидентната доходност е по-ниска от 1.74%, докато 103 компании не изплащат дивидент, сочат данни на изданието bespokeinvest.com.

Можем да припомним, че стратезите на Уолстрийт са най-негативно настроени по отношение на бъдещото представяне на щатските акции от над три години насам, когато стартира „бичият пазар“.

Изследване сочи, че портфолио-мениджърите съветват да се насочат едва 52% от портфейлите към акции, а останалото в инструменти с фиксиран доход, суровини или кеш.

Това е най-ниската алокация на активи към акции според съвет на специалистите от препоръчваните 50% през март 2009 година, когато бе достигнато дъното и започна възходът за щатските индекси.

Налице са редица тревожни сигнали, които карат анализаторите да са по-песимистично настроени, като основните притеснения идват от Европа, рискуваща да влезе в нова рецесия.

Сред рисковите фактори има политически, свързани с новите избори в Гърция и опасността от излизане на страната от Еврозоната; най-слабия от близо три години насам ръст на индустриалното производство в Китай; по-слабото възстановяване от очакванията на пазара на труда в най-голямата световна икономика САЩ.

Към притесненията на инвеститорите се добавят и тези за по-голяма регулация на финансовите пазари след търговската загуба в размер на 2 милиарда долара на водещата щатска инвестиционна банка JPMorgan.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg