731 млн. евро преки инвестиции у нас до юли

1196
731 млн. евро преки инвестиции у нас до юли

По предварителни данни Преките инвестиции в страната за януари - юли 2010 г. са 731 млн. евро (2.1% от БВП), при 1.93 млрд. евро (5.5% от БВП) година по-рано, сочи официалната статистика на Българска народна банка (БНБ).

Привлеченият през януари - юли 2010 г. Дялов капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти във/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания от/по сделки с недвижими имоти в страната) възлиза на 588.7 млн. евро. Той е по-нисък със 771.2 млн. евро от дяловия капитал, привлечен през същия период на 2009 г. (1.36 млрд. евро).

Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти са в размер на 121 млн. евро, при 365.8 млн. евро за януари - юли 2009 г.

За януари - юли 2010 г. нетният Друг капитал (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен, в размер на 2.2 млн. евро, при положителен в размер на 365.9 млн. евро за януари - юли 2009 г.

В съответствие с предварителните данни разликата в потоците за отчетния период в сравнение с този за предходната година се дължи основно: първо, на по-ниски нива на получени вътрешнофирмени кредити в сравнение с предходни години и второ, на изплащания по вътрешнофирмени кредити в съответствие с погасителните планове на предприятията.

На база на предварителни данни за финансовия резултат Реинвестираната печалба за януари - юли 2010 г. (представляваща частта на нерезидентите в неразпределената печалба или загуба на предприятието) се оценява на 144.6 млн. евро при 206.3 млн. евро за същия период на 2009 г.

По държави, най-големите нетни преки инвестиции в страната за периода януари - юли 2010 г. са на Холандия (1.14 млрд. евро), Русия (117.6 млн. евро) и Кипър (112.2 млн. евро). Към Австрия, Холандските Антили и Великобритания нетните плащания са в размер съответно на 798 млн. евро, 102.4 млн. евро и 87.7 млн. евро.

По-големите нетни постъпления от Холандия и съответно нетни плащания към Австрия се дължат основно на движения по револвиращи вътрешнофирмени кредити.

По предварителни данни Преките инвестиции в чужбина за януари - юли 2010 г. се увеличават с 68 млн. евро, при увеличение в размер на 55.7 млн. евро за януари - юли 2009 г., сочи още официалната статистика на БНБ.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Divefsified assets
# 0
20:09 | 14 September 2010
Отлична информация на Профит.Бг за размера на преките чуждестранни инвестиции. Когато приключи периода на икономическата депресия, характеризиращ се със слаб, до умерен растеж, определян от някои икономически анализатори и експерти и като икономическо оживление, ще започне следващия етап от бизнес цикъла, а именно този на икономическия подем и значителен икономически растеж. Размерът на чуждестранните инвестиции тогава ще се увеличи пропорционално на растежа, което се нарича от интелигентните икономисти "ефект на умните пари" или намерения за постигане на значителни капиталови печалби. Просто смисъла на инвестирането е да се постигне печалба. При това колкото по-голяма е тази печалба, толкова по-добре е за инвеститорите. Инвестициите са различни видове, но инвеститорите си приличат по желанието си да осъществят рентабилни инвестиции. Написаното може да се обобщи като: страха на капиталовите пазари започва да отстъпва на алчността. Възможностите за добри чуждестранни инвестиции в България са много добре известни на познаващите особеностите на капиталовия пазар в страната. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg