Ах, този Мирослав Найденов

2569
Ах, този Мирослав Найденов

© МЗХ

За съжаление българинът вече приема за нещо нормално ежедневно да чете за скандали, свързани с корупция и злоупотреби с власт на български политици. За още по-голямо съжаление вече се приема за нормално това да остава безнаказано. Напоследък в центъра на събитията отново попадна земеделският министър Мирослав Найденов, след разкрития в неговото ведомство. Това не му е за пръв път, но както показва историята, досега остава без последствия за него. Тук ще се спрем на пет от най-големите скандали, с които се свързва името му.

20-годишното месо от Ирландия

През 2006 година като секретар на Националната ветеринарно-медицинска служба Найденов разрешава внос на 75 тона 20-годишно ирландско месо. Месото от 1986 година е забранено за внос заради заразата от „луда крава”. След като е уволнен, Мирослав Найденов започва работа при тогава столичния кмет Бойко Борисов в “Екоравновесие”, където остава до спечелването на изборите от ГЕРБ през 2009 година.

Калинка – 1

Калина Илиева е изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" в периода август 2009 г. - октомври 2010 г. За заемането на длъжността има конкурсно изискване за подходящ образователен ценз. Калина Илиева представя диплома за завършена магистърска степен от Висшия институт по техника и икономика в Берлин, която по-късно се установява, че е фалшива. На едва 28 години Калина Илиева след спечеления конкурс е предложена за този пост от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и е назначена от него.

Калинка – 2

Георги Харизанов оглавява Съвета на директорите на "Напоителни системи", което е под опеката на Министерството на земеделието от октомври 2011 до февруари 2012 година. Името му стана популярно след наводнението, причинено от скъсана язовирна стена, в село Бисер. Тогава се разшумя също около образованието му. Харизанов обяви, че има висше, но се оказа, че е завършил Датския колеж. В крайна сметка бе освободен от длъжност, след като прокуратурата повдигна обвинение срещу него по дело от 2001 г. Харизанов се оказа подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело - за кражба на 50 000 долара.

Изненадващият“ търг за държавни земи

Преди седмица от Министерството на земеделието обявиха търгове за продажба на 154 хил. декара държавни земи срещу компенсаторни бонове с доста кратки срокове. Търгът дойде изненадващо, но явно не за всички. Компенсаторните инструменти, които ще бъдат използвани в търга, поскъпнаха значително в последните месеци, което доведе и до съмнения за изтичане на информация. Според информация на в. „Капитал“, определени кръгове от фирми са изкупили значително количество от свободните бонове на пазара на доста по-ниски цени, знаейки за предстоящата разпродажба.

Фейсбук и Туитър за 50 000 лева

Още неутихнал скандалът с търга на земи се оформи друг. Бивша ПР-ка на министър Мирослав Найденов е спечелила поръчка на Министерството на земеделието с новосъздадена фирма за създаването на акаунти във Фейсбук и Туитър на Програмата за селските райони. В допълнение въпросната ПР-ка попадна в полезрението на Прокуратурата. Само за няколко месеца чрез фирмите си Кристина Спасова е успяла да купи офиси, имоти и дялове в компании на обща стойност над 1 милион лева. За покупките на фирмите си обаче Спасова не може да докаже произход средствата, за което започва проверка и на Софийската прокуратура.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Уйчо
# 0
08:08 | 28 August 2012
От този продавач на петдесетгодишно замразено месо, по- голям ментарджия и мошенник нема!
batko vi
# 1
23:08 | 27 August 2012
министър Найденов е нодосегаем
batko vi
# 2
23:08 | 27 August 2012
министър Найденов е нодосегаем
batko vi
# 3
23:08 | 27 August 2012
бо що се нервиш
Бо
# 4
23:08 | 27 August 2012
СВИНЯ !!!
batko vi
# 5
23:08 | 27 August 2012
от бай ви ганя хилядо пъти по- добър. Ашколсун ,евала.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg