АИАП: Забавяне на вноса и по-силен износ

820
АИАП: Забавяне на вноса и по-силен износ

„През тази година очакваме растежът на икономиката да бъде отново висок и да е около регистрирания за 2007 г. (+6.2%, бел. авт.)“, коментираха от Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП) към Министерство на финансите за Profit.bg.

През последните няколко години основен фактор за икономическия растеж в страната бе вътрешното търсене. Очакванията са то да запази ролята си на основен двигател на растежа на БВП и през настоящата година, допълниха от там.

Очаква се инвестициите отново да имат основен принос за икономическия растеж, макар и не толкова голям, както през миналата година, смятат от ведомството. Приносът на крайното потребление се очаква да се запази на нивото си от 2007 г. от около 5 процентни пункта.

„Това означава, че само потреблението ще осигури 5% от растежа на БВП“, уточниха от АИАП. Според прогнозата на агенцията износът ще ускори темпа си на растеж до края на годината спрямо 2007 г., което ще увеличи съответно и приноса му за растежа.

„Вносът, от своя страна, се очаква да забави леко ръста си през годината, в съответствие с очаквания по-нисък растеж на инвестициите. Това забавяне на вноса, в съчетание с по-силен износ, се очаква да ограничи отрицателното влияние на външната търговия за растежа на икономиката, измервано чрез приноса на нетния износ с около един процентен пункт“, прогнозират от АИАП.

На въпрос „кои страни очаквате да бъдат водещи инвеститори тази година“ от ведомството коментираха, че през последните две години ключови инвеститори за страната са Австрия, Великобритания и Холандия. „Прогнозираме те да запазят водещото си значение като външни инвеститори, но в същото време очакваме останалите страни членки на ЕС да засилят интереса си към България, а оттук и относителния си дял в привлечените ПЧИ у нас“, уточниха от агенцията.

От там припомниха, че през изминалата 2007 г. притокът на преки чуждестранни инвестиции бе с 2.5% по-висок спрямо предходната година, като натрупаният чужд капитал за анализирания период към декември достигна 6.1 млрд. евро.

Най-висок инвеститорски интерес се наблюдаваше от страните членки на Европейския съюз. Относителният им дял през последните две години нараства, като през изминалата година достигна 86% от общия обем привлечени инвестиции.

Що се отнася до до въпроса „дали ПЧИ ще покрият дефицита по текущата сметка тази година и ако не, как ще се отрази това на стабилността на паричния съвет?, коментарът на АИАП бе, че през 2007 г. финансовата сметка покри изцяло дефицита по текущата сметка на платежния баланс. От агенцията очакват, че през следващите години тенденцията да се запази и валутните резерви на страната да нарастват.

„През изминалата година притокът на ПЧИ покри 98% от дефицита по текущата сметка. Поради ипотечната криза в САЩ се увеличава инвестиционния риск в световен мащаб, който прави инвеститорите по-предпазливи. Съществува възможност темпът на нарастване на чуждите инвестиции в сектора на недвижимото имущество да се забави“, уточниха от ведомството.

Прогнозата включва задържане на интереса, тъй като ценовото равнище е все още сравнително ниско и страната ни поддържа висок икономически растеж. Очаква се и повишаване на интереса към други сектори като енергетика, търговия, транспорт и промишленост.

„От тук може да се направи изводът, че страната ни ще продължава да привлича висок обем от преки чуждестранни инвестиции, които ще успяват да финансират по-голяма част от дефицита по текущата сметка. В следствие на очакванията ни дефицитът по текущата сметка да бъде финансиран изцяло от паричните потоци по финансовата сметка, не съществува опасност за стабилно функциониране на паричния съвет, който е един от факторите, допринесли за привличането на високия обем инвестиции“, уточниха от АИАП.

Водената прозрачна и стабилна политика, целяща задържането на валутния борд до влизането на страната ни в еврозоната, както и липсата на валутен риск, прави страната ни атрактивна за чуждите инвеститори, обобщиха от Агенцията за икономически анализи и прогнози.

* Снимка: БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg