Алчността на мениджърите стана национален проблем в САЩ

939
Алчността на мениджърите стана национален проблем в САЩ

Приключваме с периода на много сложно поколение бизнес лидери. Добрите качества, сред които е и практичността, бяха сменени от посредствеността и алчността - ужасни качества. Идеята за възнагражденията придоби извратени измерения. Най-богатите хора извършиха и най-много грешки, за което понесоха и най-малка отговорност, заяви генералният директор на GE Джефри Имелт във военната академия West Point в САЩ.

Някои от топ мениджърите излязоха открито пред обществото и понесоха своята вина, заради действията на компаниите им и влиянието им върху тласкането на икономиката в криза. През ноември генералният директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн заяви: „Участвахме в някои неща, които очевидно бяха грешка. Молим за прошка!" Въпреки всичко Goldman заделиха за възнаграждения през трите тримесечия на 2009 г. 16.7 млрд. долара.

Но Имелт съзира връзка между лошото качество на корпоративното управление и нарастващото имуществено неравновесие: „Днес 25% от най-бедните американци са още по-бедни, отколкото преди 25 години. Това е голяма несправедливост. От етична гледна точка (бизнес-) лидерите носят общата отговорност за намаляване на разрива между слабите и силните".

Но, както сочат данните от анализа на Washington Post, базирайки се на официалната статистика, средната заплата на генералните директори на компаниите от S&P през 2007 г. била 344 пъти над средното възнаграждение на служителите. През 1980 г. генералният директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман нееднократно споделял пред приятели, че смята за ненормален фактът, че самият той получава в пъти повече заплата от своя брат доктор, пише FT.

Редно е да се спомене, че през последните две десетилетия размерът на бонусите и обезщетенията на висшия мениджмънт се откъснаха от орбитата на резултатите от дейността на компаниите им. Стенли О'Нийл, заради когото Merrill Lynch отписа общо 55.9 млрд. щатски долара, бе уволнен през 2007 г. със 160 млн. долара обезщетение.

Главният директор на спасената от правителството Royal Bank of Scotland (RBS) Фред Гудуин се оттегли, но му се полага ежегодна пенсия от 693 хил. британски лири (1.13 млн. долара). Премиерът на страната Гордън Браун определи в гнева си заплатата като „неоправдана и неприемлива", а неизвестни разбиха с камъни стъклата на къщата на Гудуин в Единбург.

Goldman Sachs обяви вчера, че възнагражденията на топ-мениджърите за тази година ще са под формата единствено на акции, с петгодишна забрана за тяхната продажба. А съветът на директорите на RBS, напротив, заплаши, че ще си подаде оставка, ако правителството не му разреши да изплати на служителите на инвестиционното подразделение на банката конкурентоспособно възнаграждение. С оставка заплашиха и няколко топ мениджъри на AIG, чиито бонуси бяха ограничени от финансовото министерство на САЩ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg