Американските пазари останаха почти без промяна

741
Американските пазари останаха почти без промяна

Повечето акции завършиха без промяна или с леки повишения в сряда, след като ФЕД обяви, че регионалната икономическа активност значително се е подобрила в сравнение с последните данни от месец октомври. Централната банка обяви, че потребителите са увеличили разходите си, въпреки че безработицата и търговията с недвижими имоти остават все още слаби. Dow Jones Industrial Average се понижи с 19 пункта след като спечели 162 точки през първите два дни от седмицата. Докладите на анализаторите относно банковия сектор засегнаха финансовите акции, докато резкият спад в цената на петрола натежа върху енергийните компании.

Bank of America Corp.'s обяви след затваряне на пазара, че планува да изплати 45 млрд. долара от помощите, отпуснати й от правителството, като тази новина може да се отрази позитивно върху търговията в четвъртък. За целта банката възнамерява да използва 26.2 млрд. долара от наличните си средства и да набере останалите 18.8 млрд. чрез продажба на ценни книжа. По време на редовната търговия акцията загуби 1.5% до 15.65 долара, но след обявяване на новината в часовете извън редовната търговия тя се повиши с 2.5% до 16.04 долара.

Смесените данни от пазара на работна сила бяха основната причина за слабата търговия. Националният доклад на компанията, специализирана в проучвания в трудовата сфера ADP (Automatic Data Processing), относно нивото на безработицата показа, че частните компании са освободили 169 000 работни места през ноември по-малко, отколкото през октомври, но данните са по-лоши от очакваните 160 000. Това е осми пореден месец, през който показателят отбелязва спад.

Докладът на ADP не ни дава представа за цялата икономика, но в повечето случаи се счита за добър индикатор за това, какво ще покаже правителственият месечен доклад, който по традиция се очаква да бъде обявен в петък. Икономистите очакват нивото на безработицата да остане без промяна на 10.2% през ноември. Инвеститорите са съсредоточени върху пазара на труда, който остава слаб, въпреки признаците на живот в преработващата промишленост, жилищния сектор и други сектори на икономиката.

Също така вчера повишаващият се долар охлади предварително пазара. Инвеститорите се опитват да определят дали големите печалби на фондовата борса от началото на март са оправдани с подобряване на икономиката или са прекалени. За девет месеца S&P 500 се е повишил с 64%.

Анализаторите се притесняваха, че зараждащото се възстановяване може да бъде засегнато от икономическите проблеми отвъд океана, от грешни стъпки на правителство или в резултат на движението на долара.

Dow се понижи с 18.90 пункта, или 0.2%, до 10.452.68 точки, отдръпвайки се от 14-месечния си връх, достигнат във вторник. Standard & Poor's 500 остана почти без промяна на 1.109.24 пункта, а технологичният Nasdaq composite се повиши с 9.22, или 0.4%, до 2.185.03 пункта.

През вчерашната търговия златото се повиши до рекордните 1.218.40 долара за тройунция, преди да завърши на 1.213 долара. Петролът падна с 1.77 долара до 76.60долара за барел на New York Mercantile Exchange след като Министерството на енергетиката заяви, че търсенето на бензин е намаляло през предходната празнична седмица.

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd. Използвани са публично достъпни източници на информация

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg