Американският фондов пазар продължи марша си нагоре

720
Американският фондов пазар продължи марша си нагоре

Пазарът преглътна разочарованието, че Европейската централна банка няма да снижи лихвените равнища, тъй като новината не изненада никого. Вместо това, инвеститорите оцениха предложените от Жан-Клод Трише мерки за заздравяване на финансовата система, сред които влизат изкупване на облигации на първичния и вторичен пазар и допълнително кредитиране на банките, включително с отпускане на едногодишни и шестмесечни заеми.

Страховете, че сценарият Lehman Brothers може да се повтори бяха успокоени и от щатския финансов министър Тимъти Гайтнър, който заяви във Вашингтон, че американските трезори не са заплашени.

„Директното изложение на щатската финансова система към европейските държави, подложени на най-силно напрежение, е много скромно. Фирмите ни, включително най-големите институции в САЩ, отново са в силни позиции" - заяви той.

В светлината на тези новини, инвеститорите преосмислиха отношението си към банковите позиции и индексът KBW Bank скочи с 4.6%. Акциите на Bank of America Corp. поскъпнаха най-силно от всички книжа, включени в Dow Jones Industrial Average - с 8.8% до 6.28 долара. JPMorgan Chase & Co. напреднаха с пет на сто до 32.38 долара, Morgan Stanley - с 4.8% до 15.18 долара, а Citigroup Inc. - с 5.3% до 26.02 долара.

Търговците се чудят дали не са прекалили, като са калкулирали в котировките евентуален крах на Европа и рецесия на глобалната икономика. Данни, сочещи, че пазарът на труда в САЩ не е в чак толкова плачевно състояние, разгониха част от опасенията преди очаквания в петък правителствен доклад за безработицата.

Индексът Morgan Stanley Cyclical на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, се вдигна с 2.6%, а Dow Jones Transportation Average добави 2.2% към стойността си.

Най-големият производител на алуминий в САЩ Alcoa напредна с 5.4% до 9.88 долара. На 11-и октомври гигантът ще открие неофициално сезона на обявяване на финансовите резултати за третото фискално тримесечие. Анализаторите като цяло очакват корпоративните новини да подправят горчивия вкус от макроикономическите тревоги.

Търговците на дребно показаха признаци, че потребителите не са чак толкова разтревожени от евентуална рецесия, като въпреки старанието си да харчат по-малко, са се поддали на изкушението от промоциите около началото на учебната година.

Компонентата на S&P 500, следяща сектора, се покачи с 2.1%. Акциите на веригата мегамаркети Target скочиха с 4.3 на сто до 51.91 долара. Конкурентът им Ross Stores регистрира поскъпване на книжата си от 3.2% до 80.76 долара, след като вдигна очакванията си за печалбите за третото фискално тримесечие.

Limited Brands Inc., собственици на Victoria's Secret, напреднаха с 0.8% до 40.59 долара. Насочените към тийнейджърите вериги Buckle и Zumiez също заявиха, че продажбите им се оказват по-оживени от предходни прогнози и котировките им напреднаха със съответно 4.8% и 12% до 43.86 долара и 21.06 долара.

Интернет търсачката Yahoo! Inc. обаче не се присъедини към възходящата тенденция на пазара, след като стана ясно, че разпространеният в сряда слух, че Microsoft Corp. ще наддават за компанията, е най-малкото прибързан. Позицията отстъпи с 1.7% до 15.65 долара.

Въпреки че целият свят тъгува за Стив Джоб, инвеститорите не решиха да се оттеглят от дружеството, след като гениалният му основател почина. Акциите на Apple останаха сравнително стабилни, като поевтиняха с едва 0.2% до 377.37 долара.

Надеждите, че катастрофата в Европа може да бъде предотвратена, подкрепиха фондовите индекси за трети пореден ден. Индексът S&P 500 се вдигна с 1.8% до 1 164.97 пункта, с което напредъкът му за последните три дена се закръгли до шест на сто - най-значимият от средата на август насам. Индексът Dow Jones Industrial Average добави 183.38 пункта към стойността си, или 1.7%, до 11 123.33 пункта. Индексът Russell 2000 на малките компании скочи с 2.4%, с което постави рекорд от 11% повишение за последните три дни - постижение, което не се е случвало от март 2009 г. насам. По принцип по-малките дружества се считат за по-несигурно вложение в неблагоприятния икономически климат и напоследък инвеститорите предпочитаха по-безопасни алтернативи.

Технологично ориентираният Nasdaq Composite скочи с 1.88% до 2 506.82 .

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg