Американският фондов пазар забуксува на място във вторник

964
Американският фондов пазар забуксува на място във вторник

Щатският фондов пазар забуксува на място във вторник, докато претегляше добрите срещу лошите новини.

На негативната страна натежа провалът на Словакия да гласува разширяването на правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност. Правителството на премиера Ивета Радичова обвърза одобрението на документа с вот на доверие към управляващите и опозицията се възползва от шанса да „катурне" кабинета.

Развитието не изненада пазара, но добави допълнителна нотка тревога към европейските проблеми, въпреки че парламентът ще гласува отново проекта и този път се очаква Братислава да даде зелена светлина на фонда. Кога ще се проведе вотът обаче още не е ясно.


Признанието на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, че финансовата система е заплашена от системен риск, подтисна духовете и заглуши оптимизма от понеделник, когато бенчмарк индексите скочиха след обещанието на Франция и Германия да предложат план за рекапитализация на банките преди срещата на Г20 в началото на ноември.

В допълнение към това, Standard & Poor's заявиха, че вече не смятат 2012 г. да ознаменува началото на стабилизиране за испанските банки. Според рейтинговата агенция, трупането на проблемни активи ще продължи не само през следващата година, но и в началото на 2013 година.

Инвеститорите обаче са склонни за момент да загърбят макроикономическите си страхове, докато очакват сезона на обявяване на корпоративните резултати за третото тримесечие. Настроението е умерено оптимистично, като анализатори на Bloomberg предвиждат печалбите на акция да са нараснали с около 14%.

Първото публично дружество, което оповести постиженията си за фискалното тримесечие обаче, успя да поднесе разочарование на пазара.

Въпреки че книжата на Alcoa поскъпнаха с 2.1% до 10.30 долара по време на търговската сесия, те бързо загубиха 4.5 на сто до 9.84 долара, след като стана ясно, че печалбите на акция са едва 14 цента, при средна прогноза на анализаторите от 22 цента. Наистина, продажбите нарастват с 21 на сто до 6.4 млрд. долара, или над очакванията за 6.23 млрд. долара, но за сметка на това алуминият е поевтинял с 11% за 2011 г. на Лондонската борса за метали и това орязва резултатите на най-големия му производител в САЩ.

И докато Alcoa разочарова пазара, AMR поднесе добра новина. Решението на American Airlines да съкрати капацитета си с около три на сто до края на годината, в отговор на влошената икономическа обстановка и повишаващите се разходи, зарадва играчите. Ходът означва малко по-високи печалби от всеки продаден билет и инвеститорите одобриха плана, като акциите на AMR скочиха със 7.1% до 2.71 долара.

Производителите на торове пък напреднаха, след като Credit Suisse даде благоприятна оценка за развитие на сектора. Дяловете от Mosaic поскъпнаха с 4.3% до 55.77 долара, а от CF Industries Holdings Inc. - с 4.6% до 146.81 долара.

Индексът Morgan Stanley Cyclical на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, напредна с едно на сто във вторник, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, добави 0.7% към стойността си. Индексът KBW Bank нарасна с 0.6%.

Акциите на Apple продължиха възходящата си тенденция, като напреднаха с още три на сто до 400.29 долара, котировките на Bank of America нараснаха с 1.4% до 6.37 долара, а на Caterpillar - с 1.9% до 80.66 долара.

Като цяло, основните бенчмарк индекси останаха почти без промяна, а около седем позиции отбелязаха повишение за всеки пет със спад на американските фондови борси.

Индексът S&P 500 нарасна със скромните 0.05% до 1 195.54 пункта, а Dow Jones Industrial Average загуби 16.88 пункта, или 0.2%, до 11 416.30 пункта. Технологично ориентираният Nasdaq Composite успя да се покачи с едва 0.7 на сто до 2 583.03 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg