Американският пазар остана верен на ралито

682
Американският пазар остана верен на ралито

Вчерашната търговия на Уолстрийт изцяло беше под влияние на макроикономическите данни. Преди отваряне на пазара, след като бяха съобщени показателите от пазара на труда и БВП, фючърсите на основните американски индекси нараснаха скромно. Данните отново бяха знак, че може би националната икономика се стабилизира.

Министерството на труда заяви, че новоподадените молби за получаване на помощи при безработица са паднали с 10 000 до 570 000. Въпреки че броят им е намалял, данните са малко по-лоши от очакваните 565 000.

Много анализатори вярват, че икономиката е „пораснала" през текущото тримесечие, но предупреждават, че първоначалното съживяване няма да бъде съпроводено от увеличаване на заетостта. Икономистите смятат, че нивото на безработица, което текущо е 9.4%, ще продължи да се повишава и през пролетта на следващата година.

Докладът на Министерството на търговията показа, че националната икономика се е свила с 1% на годишна база през второто тримесечие. Очакванията на икономистите за показателя, който измерва стойността на всички стоки и услуги, произведени в рамките на САЩ, бяха дори за по-голям спад от 1.5%.

След отваряне на пазара инвеститорите сложиха спирачки на текущото рали, през което Dow Jones отбеляза седем последователни дни на печалба, достигайки нови най-високи стойности за годината и отбеляза най-дългата печеливша поредица от юли насам. По време на ралито, акциите се повишиха с повече от 45% от март насам, инвеститорите приветстваха по-добри от очакваните икономически резултати, което рефлектира и върху увеличени покупки на ценни книжа.

Но въпреки лошото начало на сесията, Dow остана верен на ралито като преодоля загубите и в края на сесията се повиши. Индексът на сините чипове удължи своята печалба за осми пореден ден, като изтри загубата, отбелязана в началото на търговията от около 84 точки. Пазарът отбеляза силни печалби за някои финансови и индустриални акции, което му помогна да обърне посоката си, неутрализирайки загубите при енергийните и технологичните компании.

От корпоративния сектор Diageo PLC, най-големият производител на спиртни напитки, обяви 7% увеличение на печалбата си за цялата година, печелейки от благоприятните валутни курсове и намаляване на разходите, въпреки слабото търсене на някои от нейните основни продукти.

Инвеститорите също приветстваха доклада от Boeing Co., който обяви че дългоочакваният 787 ще бъде готов за своя пръв полет до края на тази година. Първата доставка на самолетите ще се осъществи през четвъртото тримесечие на следващата година.

През последната седмица търговията беше нестабилна, въпреки че данните показаха подобрение в жилищния сектор и повишаване на потребителското доверие. Инвеститорите се притесняват, че ако внушителното пролетно и лятно рали продължи, това може да стане без основателни сигнали за действителен икономически растеж.

В края на сесията Dow се повиши с 37.11 точки или 0.39 %, до 9 580.63. Индексът Standard & Poor's 500 добави 2.86 или 0.28%, до 1 030.98, докато Nasdaq composite index завърши на положителна територия от + 0.16 %, до 2,027.73.

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg