Американският план за 700 млрд. долара оказва натиск върху цените на суровините

628
Американският план за 700 млрд. долара оказва натиск върху цените на суровините

Златото спадна с повече от 1% днес, след като американските законодатели се споразумяха да създадат правителствен фонд на стойност 700 милиарда долара, който да изкупи лошите дългове. В същото време и инвеститорите бързаха да прибират печалби след силното нарастване през миналата седмица. В САЩ се приготвиха да гласуват за създаването на фонд, който да облекчи финансовата криза, докато европейските власти се втурнаха да спасяват три банки, изпаднали в затруднение. Според специалисти металът ще продължи да поевтинява, тъй като намалява избягването на рискови покупки.

Спот цената днес е 873.80 долара за тройунция, което е намаление от 9.45 долара, или това са 1.07% спрямо нивата на затваряне в Ню Йорк, когато през деня беше достигнат седемседмичен връх на 911.15 долара за тройунция. Дилърите са на мнение, че предстои търговия в рейндж между 860 и 920 долара за тройунция, както и че златото ще намира подкрепа от покупките на физически лица. Благородният метал вече отскочи с 18%, след дъното на 11 септември, на 736 долара за тройунция, което беше най-слаба стойност за последната почти една година. Поводът, който даде аргумент за покачването, беше фалитът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers.

Петролът продължи да поевтинява и загуби над 1 долар, до нивата под 106 долара за барел. Натиск върху цената оказва силата на щатската валута сред оптимизма, свързан със скорошното приемане на американския план на стойност 700 милиарда долара. Лидерите в Конгреса и на двете партии оповестиха, че са достигнали предварително споразумение в неделя. Остават обаче много въпросителни около пакета, който ще използва парите на данъкоплатците, за да изкупува лоши дългове и да възстанови доверието на пазарите, както и да предотврати навлизането в рецесия.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец ноември загуби 1.09 долара, до 105.85 долара за барел, след като и в петък отчете поевтиняване от 1.13 долара. Английският фючърс на сорта Брент се понижи с 82 цента, до 102.72 долара за барел. Анализатори отбелязаха също и нарастващите сведения за икономически спад в САЩ, Европа и Япония като причина за поевтиняването на петрола. Докато несигурността около предлагането предполага устойчивост на цените около 100 долара за барел, перспективите за търсенето през следващото тримесечие са слаби.

Междувременно новината, че четвъртият по големина производител на петрол – Иран, е избягнал нови санкции от ООН също порази днес цената. Съветът за сигурност към ООН единодушно прие в неделя резолюция, която отново призовава Иран да спре ядрената си програма, но не налага нови санкции, както Вашингтон и неговите съюзници настояваха.

Петрол – технически анализ

Първа съпротива е преодоляното 105.70, следвана от началото на последния спад, започнал от 107.40. По-нагоре бариера е върхът от миналия понеделник на 110.41. Подкрепа е пробитият връх от 18 септември на 101.90, следвана от 100.40 и 98.10, които са съответно 50 и 62% корекции на покачването 90.40-110.40.

Съпротиви 105.70 107.40 110.40
Подкрепи 101.90 100.40 98.10

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...