Американците очакват рецесия в следващата една година, не одобряват политиката на Буш

467
Американците очакват рецесия в следващата една година, не одобряват политиката на Буш

Повечето американци очакват рецесия за щатската икономика до година, като не одобряват политиката на президента Буш, дори и на фона на ниското ниво на безработица, която е най-малка за последните пет години, сочи проучване на Bloomberg/Los Angeles Times.

Шест от десет запитани прогнозират навлизането на най-голямата световна икономика в рецесия, като процентът е близък до този от 64% от запитаните, които очакваха рецесия през декември 2000-та година.

Близо 71% от запитаните, които са с доходи под 40 000 долара годишно очакват рецесия, докато процентът при тези с доходи над 100 000 е едва 50, сочи още изследването.

Около 57% от анкетираните не одобряват политиката на кабинета на президента Буш, на фона на едва 38%, изразили подкрепа за нея.

Според 57% от запитаните обаче, щатската икономика като цяло се представя добре, което е понижение с 11% в сравнение с януари тази година.

Докладът на министерството на труда, изнесен на 6 април, отчете 180 000 новосъздадени работни места през изминалия месец и равнище на безработица от 4.4%, което съвпадна с петгодишния й максимум, постигнат през октомври миналата година.

Американците са разделени на две относно плановете на Буш да направи трайно понижението на данъците с 2 трлн. долара годишно. Около четиридесет процента са за подобно действие след изтичането на данъчните преференции през 2010 година, докато 50% са против тази идея.

Близо три от всеки пет запитани са за идеята лихвите да останат непроменени, като броят им е близо два пъти повече от тези, които са за намалението им.

Изследването е направено въз основа на анкетиране на 1 373 американци за периода между 5 и 9 април, като статистическата грешка се изчислява на плюс-минус три процентни пункта.

На въпроса относно очакванията им за движението в цените на недвижимите имоти, над половината от анкетираните очакват те да се запазят стабилни в техните квартали през следващите 6 месеца. Два пъти повече са тези които отговарят, че очакват цените да се повишат от тези очакващи спад.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg