Апетитът на САЩ към етаноловото гориво нараства, въпросите за ефективността му остават

1083
Апетитът на САЩ към етаноловото гориво нараства, въпросите за ефективността му остават

Интересът към етаноловото гориво в САЩ нараства с неподозирана от експертите скорост, сочат данни публикувани в информационната агенция AP.

 

Щатските фермери изпращат все по-големи количества от житни растения за производство на етанолово гориво, като американските автомобилопроизводители произвеждат вече милиони автомобили, които ще могат да бъдат задвижвани с горивото.

 

Президентът Буш е провел среща с бразилския си голега за споделяне на опит при производството на етанолово гориво, което се използва масово в Бразилия.

 

Според анализатора Натанаел Гриййн от изследователската агенция Natural Resources Defense Council, навлизането на горивото в САЩ става при ускорени темпове, като изпреварва предишните прогнози на агенцията му.

 

На фона на положителното възприемане на масовото навлизане на етаноловото гориво в живота на американците, това буди и известни притиснения. Към момента единствения рентабилен начин за производството му е от зърнени култури, което застрашава зърнения баланс на САЩ.

 

От друга страна, много анализатори поставят под въпрос намаляването на енергийната зависимост на страната при масово навлизане на етаноловото гориво, използвано като гориво за автомобили.

 

Към момента всеки автомобил може да използва етанола, като съдържание до 10% от горивото си за задвижване. За използването на по-голям процент от горивото обаче, е необходимо инсталирането на специална уредба.

 

В същото време трите най-големи автомобилопроизводителя в САЩ вече произвеждат автомобили, които фабрично могат да бъдат задвижвани с до 85% етанолово гориво и останалите бензини.

 

Въз основа на предприетите правителствени действия, щатските автомобилопроизводители трябва до 2012 година да произвеждат близо половината от автомобилите си с възможност да се задвижват или с етанол, или с биодизелово гориво.

 

За последните три години производството на етанолово гориво е нараснало близо два пъти в САЩ, достигайки 5 млрд. галона през изминалата година. В страната оперират 113 завода за производство на горивото и нови 78 са в процес на въвеждане, по данни на Renewable Fuels Association.

 

Очаква се през следващите две години производството на етанол да нарасне отново близо два пъти.

 

Според специалисти, енергията за изпомпването, обработката и транспортирането на нефта до готов за бензиностанциите вид е едва 6%, от тази за етанола, което сочи енергийната неефективност на използването на суровината като гориво.

 

Особено енергийно неефективно е производството на етанол от зърнени култури. Отглеждането на зърнените култури само по себе си изисква много енергия свързана с обработката, торенето и събирането й, според анализаторите.

 

Дори и най-положително настроените анализатори по отношение на използването на екологичното гориво прогнозират, че е необходима енергия еквивалентна на три галона етанол за производството на четири галона от суровината.

 

Някои дори са на мнение, че е необходима енергия от повече галона от суровината за производството на еквивалентен брой галони от горивото, което сериозно поставя въпроса за ефективността му.

 

В същото време според специалисти производството на етанол от житни култури изисква и значително производство на пестициди и торове за отглеждането на последните, което допълнително замърсява водата и въздуха.

Това което прави производството на етанол печелившо на практика са правителствените субсидии за производителите на суровината, на фона на високата цена на петрола и ниската цена на пшеницата.

Поскъпването в цената на пшеницата през последната година както и поевтиняването в цената на петрола стесняват маржина на печалба на производителите на етанол. За последната една година цената на пшеницата е поскъпнала близо два пъти, от 2 на 4 долара за бушел.

През изминалата година производството на етанол в САЩ е нараснало с 12%, но е заменило едва 2.8% от потреблението на бензин в най-голямата световна икономика.

Според специалисти замяната на потреблението на бензин с етанол в размер на 20% ще изисква използването на цялата щатска реколта от пшеница.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg