Август започна с тревоги, завърши с оптимизъм

910
Август започна с тревоги, завърши с оптимизъм

Август, който започна с истерията около кредитния рейтинг на САЩ, е четвъртият пореден месец на загуба  за щатския фондов пазар. Краят му ознаменува най-дългата поредица от спад на бенчмарк индексите от март 2008 г. насам.

Въпреки това последният месец на лятото си отиде с оптимистична нотка, оставяйки надежда, че ако щатската икономика се размине с рецесията, инвеститорите ще оценят предимствата на рекордно обезценените акции. И докато няколко седмици по-рано купувачите бяха на нокти и реагираха панически на всяко разочарование, в момента те изглеждат готови да приветстват всеки признак, че ръстът на брутния вътрешен продукт няма да обърне своя ход.

Фондовите показатели успяха да се задържат на позитивна територия в сряда, въпреки провалената сделка на AT&T за придобиване на T-Mobile USA Inc и признанието на Гърция, че дългът на страната е „извън контрол".

Новината, подкрепила пазара, бяха публикуваните доклади за бизнес активността и поръчките за фабриките, които са нараснали по-бързо от очакванията на анализаторите. В допълнение, отделна статистика на Automatic Data Processing Inc. разкри ръст на откритите работни места в частния сектор. Тези данни успокоиха една от най-съществените тревоги на инвеститорите - страхът от високата безработица, два дни преди официалният правителствен доклад за ведомостите в неселскостопанския сектор.

Така август успя да приключи с осем поредни дни възход - най-успешната поредица за S&P 500 от 2009 г. насам. Въпреки това, показателят се е свил с 5.7 на сто за последните четири седмици, като тепърва предстои да видим дали ще успее да се съвземе от загубите, натрупани в разгара на лятото.

Сряда можеше да се окаже още по-успешна, като по някое време S&P 500 достигна ръст от 1.5 на сто. Този възход обаче бе спрян от новината, че американските антимонополни регулатори са спрели сделката на AT&T за покупка на T-Mobile USA Inc. Сливането на двете компании би комбинирало третият и четвърти по големина мобилни оператори в САЩ, надминавайки лидера Verizon Wireless. Това значително би уронило позициите на третата по мащаб компания в сектора, Sprint Nextel, която възрази срещу сделката.

Дяловете от AT&T се сринаха с 3.9% до 28.48 долара, а книжата на конкурента им, Sprint Nextel Corp, „скочиха" с 5.9 на сто до 3.76 долара.

Акциите на Verizon Communications Inc., които са съсобственици на най-големия американски мобилен оператор заедно с Vodafone Group Plc „паднаха" с 0.4% до 36.17 долара.

Сред разочарованията за деня се нареди и филмовото студио Lions Gate Entertainment Corp. Милиардерът Карл Икан се съгласи да продаде дяловете си от дружеството за седем долара всяка - грубо, без да отбележи печалба, само и само да сложи край на битката за контрол над студиото. Страните се съгласиха да прекратят всички съдебни спорове, но това не помогна на акциите на Lions Gate, които се сринаха със 7.5% до 6.96 долара.

Книжата на производителя на почистващи препарати за домакинството Clorox Co. „паднаха" с 1.2% до 69.70, след като дружеството не хареса предложената цена и отхвърли предложението на Карл Икан да закупи контролния дял за 78 долара на акция.

Oracle Corp. успяха да се вдигнат с 0.7% до 28.07 долара, въпреки че Wall Street Journal обяви, че щатските власти разследват софтуерния гигант по подозрения, че е нарушил федералния закон против рушветите с операциите си зад граница.

Крехкият оптимизъм относно американската икономика се отрази на позициите в Morgan Stanley Cyclical Index, като показателят се покачи с 0.7%. Акциите на автомобилния гигант Ford поскъпнаха с 2.3% до 11.12 долара, а най-големият световен производител на алуминий Alcoa бе най-силно представеното дружество от Dow Jones Industrial Average, с повишение от 3.6% до 12.80 долара. Както Alcoa, така и техни конкуренти бяха подкрепени от доклад на Goldman Sachs, според когото търсенето на метали ще остане „сравнително силно", благодарение на нуждите на развиващите се пазари. Дяловете от Century Aluminum поскъпнаха с 3.2% до 12.17 долара.

Производителят на минна техника Joy Global напредна с 1.3% до 83.45 долара, след като обяви прогноза, че печалбата им на акция за 2011 г. ще достигне 6 долара, надминавайки очакванията на анализаторите от 5.72 долара.

Така август успя да завърши с нотка на оптимизъм, като S&P 500 се „вдигна" с 0.5% до 1 218.89 пункта, а Dow Jones Industrial Average добави 53.58 пункта към стойността си, или 0.5%, до 11 613.53 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg