Азиатските икономики са изправени пред нови предизвикателства 10 години след кризата

500
Азиатските икономики са изправени пред нови предизвикателства 10 години след кризата

Десет години след финансовата криза, обхванала Азия, страните в региона са по-богати и икономиките им заемат по-голям дял от световната икономика, сочи доклад на Световната Банка, публикуван днес.

Пред страните обаче се разкриват нови заплахи, свързани със справянето със значителната разлика между бедните и богатите, проблема със замърсяването на околната среда, както и необходимостта от поддържане на високо ниво на инвестициите, които да поддържат ръста.

Преди разрастването на финансовата криза през 1997 година близо половината от азиатското население е живяло с под 2 долара на ден, като към момента нивото им е повишено до 29 долара, сочат още данните.

Независимо от това обаче, бедността сред населението в региона продължава да е изключително висока, а разликата между бедни и богати да се задълбочава.

Китай се очаква да регистрира ръст на икономиката си от 10% през тази година, като разликата между слоевете на обществото продължава да се задълбочава и 20 от 30-те най-замърсени града в страната са в Китай.

Други азиатски икономики пък са регистрирали ръст под този от преди финансовата криза в Азия, което се сочи като проблем.

Така например, икономиката на Тайланд е регистрирала ръст от 5% през изминалата година, на фона на средното му ниво от 8% за предкризисния период между 1985-95 година.

Като цяло икономиките на страните в Източна Азия през изминалата година са регистрирали най-високия си ръст от 1997-98 година насам, като той възлезе на 8.1% на годишна база.

За тази година се очаква ръстът да се забави до 7.3% на годишна база, в резултат основно на забавянето на най-голямата световна икономика - щатската.

Според данни на Световната банка в региона трябва да се инвестират 200 млрд. долара годишно за подобряване на инфраструктурата през следващите пет години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg