Б. Уайн: Петролът 85 долара, S&P 500 - 1 500 пункта през 2012-та

1138
Б. Уайн: Петролът 85 долара, S&P 500 - 1 500 пункта през 2012-та

Петролът ще се понижи до 85 долара, а широкият щатски индекс Standard & Poor’s 500 ще превиши 1 400 долара през тази година, според ръководителя на консултантското звено на Blackstone Group LP – Байрон Уайн, цитиран от Bloomberg.

Прогнозите на специалиста стават реалност на фона на твърде оптимистичните му такива за щатския пазар през изминалата година.

Ръстът на щатската икономика ще превиши 3%, докато нивото на безработица в най-голямата световна икономика ще се понижи под 8%, прогнозира още Уайн.

Индексите в Китай, Индия и Бразилия ще отбележат ръст от поне 15% през тази година, според анализатора.

Понижението в цената на петрола и повишението при акциите ще е резултат от подобряване на потребителското доверие и разходите на потребителите.

„Опасенията от рецесия и дори новата реалност свързана със забавен ръст ще бъдат поставени под въпрос“, коментира още Уайн.

През януари миналата година в традиционните си прогнози, Уайн очакваше нива на широкия индекс от 1 500 пункта и ръст на щатската икономика от 5%. За сравнение най-голямата световна икономиката най-вероятно е отбелязала повишение от 1.8%, според средните очаквания на специалистите.

Прав се оказа Уайн по отношение на очакванията си за понижение на нивото на безработица под 9%, което се случи през ноември, както и за повишение на цената на златото над 1 600 долара. Очакванията му за петрола бяха за 115 долара за барел.

Според средните очаквания на анализаторите от Bloomberg широкият индекс ще регистрира повишение от 6.4% през тази година, което означава ниво от 1 338 пункта.

Ниските финансови оценки на развиващите се страни ще доведат до поскъпване на акциите на тези пазари, според Уайн. Индексът, следящ представянето на 21-те развиващи се пазари MSCI Emerging Markets Index, се понижи с 20% през изминалата година.

Това доведе до съотношение цена-печалба от 10.8, което е по-ниско от това в 83% от времето от 1995 година насам.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...