Б. Уайн: Петролът 85 долара, S&P 500 - 1 500 пункта през 2012-та

1104
Б. Уайн: Петролът 85 долара, S&P 500 - 1 500 пункта през 2012-та

Петролът ще се понижи до 85 долара, а широкият щатски индекс Standard & Poor’s 500 ще превиши 1 400 долара през тази година, според ръководителя на консултантското звено на Blackstone Group LP – Байрон Уайн, цитиран от Bloomberg.

Прогнозите на специалиста стават реалност на фона на твърде оптимистичните му такива за щатския пазар през изминалата година.

Ръстът на щатската икономика ще превиши 3%, докато нивото на безработица в най-голямата световна икономика ще се понижи под 8%, прогнозира още Уайн.

Индексите в Китай, Индия и Бразилия ще отбележат ръст от поне 15% през тази година, според анализатора.

Понижението в цената на петрола и повишението при акциите ще е резултат от подобряване на потребителското доверие и разходите на потребителите.

„Опасенията от рецесия и дори новата реалност свързана със забавен ръст ще бъдат поставени под въпрос“, коментира още Уайн.

През януари миналата година в традиционните си прогнози, Уайн очакваше нива на широкия индекс от 1 500 пункта и ръст на щатската икономика от 5%. За сравнение най-голямата световна икономиката най-вероятно е отбелязала повишение от 1.8%, според средните очаквания на специалистите.

Прав се оказа Уайн по отношение на очакванията си за понижение на нивото на безработица под 9%, което се случи през ноември, както и за повишение на цената на златото над 1 600 долара. Очакванията му за петрола бяха за 115 долара за барел.

Според средните очаквания на анализаторите от Bloomberg широкият индекс ще регистрира повишение от 6.4% през тази година, което означава ниво от 1 338 пункта.

Ниските финансови оценки на развиващите се страни ще доведат до поскъпване на акциите на тези пазари, според Уайн. Индексът, следящ представянето на 21-те развиващи се пазари MSCI Emerging Markets Index, се понижи с 20% през изминалата година.

Това доведе до съотношение цена-печалба от 10.8, което е по-ниско от това в 83% от времето от 1995 година насам.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg