Българинът отново обеднява!

781
Българинът отново обеднява!

Изнесените данни от НСИ през миналата седмица към февруари 2008 г. показват, че българинът харчи 36.2% от дохода си за храна, спрямо 34.1 на сто година по-рано.

Огромният ръст на цените на аграрните продукти е причината за тази неприятна тенденция, която в действителност сочи тежкото положение на домакинствата.

Годишните статистики за последните години, показаха известно намаление на относителната стойност на разходите за храна от общия доход, но те все още остават ненормално високи за една страна членка на ЕС.

За съжаление сме далеч от западните държави, като в щатите това съотношение е едва 7.2 на сто, като подобно на САЩ е и съотношението за страните от ЕС.

С тези си стойности на показателя страната ни по-скоро се нарежда редом със страни като Виетнам и Египет, където разходите за храна заемат над 40% от доходите на населението.

Допълнително в тежест на средностатистическият българин идва и увеличаването на лихвите по кредитите. Това повишение води до значително намаляване на покупателната способност и разполагаемите доходи на населението ни.

Според доклад на МВФ България е на първо място в Европа по ръст на кредитирането за миналата година с 62.5 на сто повишение за изминалата година.

Според официалните данни на статистиката ръста но доходите изпреварва инфлацията за миналата година, но като погледнем портфейлите си и цените в магазините, някак си НСИ не успява да ни обеди.

Статистиката сочи 12.5% инфлация за изминалата година, но ние си знаем колко е тя реално. Цените на стоки, като олио и сирене скочиха над два пъти, а тези на бензина и дизела поскъпнаха с над 50%.

Също така според официалните данни на института едва през миналата година реалните доходи на населението успяват да достигнат нивата от 1995 година. И това би следвало да е повод за Гордост? Тоест през последните 12 години ние тъпчим на едно място.

Групи разходи ІI. 2007 II. 2008

% %
Паричен разход 100.0 100.0
  Потребителски паричен разход 86,4 87,1
Храна и безалкохолни напитки 34,1 36,2
Алкохолни напитки и тютюневи изделия 4,9 4,2
Облекло и обувки 2,6 2,8
Жилища, вода, електроенергия и горива 15 16,6
Жилищно обзавеждане и поддържане на дома 3,7 3,1
Здравеопазване 6,6 5,7
Транспорт 5,9 6,1
Съобщения 5,9 5,4
Свободно време, културен отдих и образование 3,8 3,2
Разнообразни стоки и услуги 3,9 3,7
  Данъци 3,5 3,5
  Други разходи 10,1 9,5

* данните са от НСИ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg