България се нарежда на 76-o място по икономическа свобода

927
България се нарежда на 76-o място по икономическа свобода

България се нарежда 76-та в Икономическата свобода по света, Годишен доклад 2009, изготвен от канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика.

С резултат от 6.741 точки (при максимум 10) България се нарежда на 76-о място в класацията и запазва позицията си от миналата година - резултатът ни се подобрява с 0.07 точки. Непосредствено преди нас се нареждат Полша, Румъния и Барбадос, докато зад гърба си оставяме страни като Египет, Сърбия и Турция. Резултатът на България е над средния за Индекса, като ръстът на икономическата ни свобода изпреварва този в глобален мащаб.

Тазгодишният доклад включва и ново изследване, което разглежда вероятното влияние на глобалната рецесия върху нивата на икономическа свобода. В него се прави извод, че в краткосрочен план, икономическата свобода може да намалее вследствие на кризата, но дългосрочно има тенденция свободата да се повиши след като икономиките се стабилизират.

Докладът поставя на първо място Хонгконг, следван от Сингапур и Нова Зеландия. Зимбабве отново е с най-ниското ниво на икономическа свобода сред 141 страни, включени в изследването. Докладът е базиран на данни от 2007 г. - последната година, за която са налични изчерпателни официални данни за всяка една от страните.

Класирането на България не се променя съществено през последните години, въпреки лекото покачване на общия резултат. Прави впечатление, че България вече е достигнала средното ниво на свобода за света и изпреварва част от страните в нашия регион (Сърбия, Македония, Турция, Хърватска, Черна Гора). Въпреки това, представянето ни продължава да разочарова на фона на развитите страни, които се радват на много по-високи нива на икономическа свобода.

Резултатите на България по ключовите компоненти на икономическата свобода (от 1 до 10, където по-високият резултат отразява по-голяма свобода): размер на правителството - 4.7; законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост - 5.3; достъп до сигурни и стабилни пари - 8.6; свобода на международната търговия - 7.8; регулиране на кредита, труда и бизнеса - 7.3.

България влошава своята позиция по отношение на критериите за ефективна съдебна система - и без друго една от най-слабите категории за нашата страна, което е притеснителна тенденция. Безпристрастността на съдебната ни система е оценена едва с 2.8, докато независимостта с 3.2, което е изключително ниска оценка. Работещата съдебна система и спазването на договорите ще бъдат основно предизвикателство пред България, особено през настоящата и следващата година. Развитието на икономиката ни зависи до голяма степен от наличието на ясни правила и тяхната липса може да задълбочи ефектите от кризата.

Според тазгодишния индекс, Хонгконг запазва най-високия си рейтинг за икономическа свобода - 8.97 от 10. Другите най-добри резултати са: Сингапур (8.6), Нова Зеландия (8.30), Швейцария (8.19), Чили (8.14), САЩ (8.06), Ирландия (7.98), Канада (7.91), Австралия, заедно с Обединеното Кралство (7.98) и Естония (7.81).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg