Българските работодатели сред най-оптимистичните в Европа

972
Българските работодатели сред най-оптимистичните в Европа

Българите, които търсят работа, могат да очакват благоприятна среда за наемане през следващите три месеца според 752 работодатели, които участваха в Обзорното изследване на Менпауър за заетостта.

С нетен обзор на заетостта от +13% темпото на наемане в България се очаква да остане подобно на това от предишното тримесечие с повече от един от пет работодатели, които твърдят, че ще наемат през следващите три месеца. Освен това, почти две трети от анкетираните български мениджъри по наемане на служителите очакват текущата им работна ръка да остане без промяна през четвъртото тримесечие, което е сигнал за продължаваща стабилност до края на годината.

„Въпреки несигурността в бизнес средата в Европа отговорите на работодателите показват, че пазарът на труда няма да поднесе големи изненади през остатъка на годината. Очаква се темповете на наемане да останат без промяна и относително стабилни в сравнение с третото тримесечие на Обзора. Факт е, че българските работодатели са едни от най-оптимистичните в Европа, като по-малко от 10 процента от тях съобщават, че ще съкращават персонала си през следващото тримесечие", каза Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска.

Работодатели от всички пет региона в България докладват позитивни намерения за наемане

Мениджърите от всичките пет региона, включени в Обзорното изследване на Менпауър за заетостта, докладват позитивни очаквания за наемане през следващото тримесечие. Работодателите в София споделят най-силните намерения за наемане с нетен обзор на заетостта от +19%.

Работодателите от региона на Бургас посочват нетен обзор на заетостта от +5%, което е увеличение с два процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие.

В Пловдивския регион мениджърите по наемане на служители съобщават за нетен обзор на заетостта от +10%. Тяхната прогноза за заетостта е намаляла със значителните 11 процентни пункта в сравнение с третото тримесечие на годината.

Работодателите от региона в Русе съобщават нетен обзор на заетостта от +10%, който е леко занижен в сравнение с предишното тримесечие, когато беше +14%.

Със скромен нетен обзор на заетостта от +5% работодателите в гр. Варна и съседните градове споделят значително по-слаби намерения - намаление с 10 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие.

„Положителните темпове на наемане на служители в региона на София най-вероятно са подхранени от няколкото компании, които инвестират в разширяването на дейността си, както и от нови компании в областта, главно в сферата на услугите и търговията на едро и дребно," обясни Василева. „Също така, не е изненадващо, че работодателите от Черноморието - Бургас и Варна, очакват съкращение на персонала след пиковия почивен сезон, който ще приключи преди четвъртото тримесечие. Естествено, много от хората, които работят в туристическия сектор през лятото, ще се върнат в по-големите градове."

Работодателите в секторите на строителството и финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите съобщават силни перспективи за работа през следващите три месеца

 

Тримесечие Q3'2011 Q4'2011
ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЛОВ, РИБОЛОВ И ГОРСКО СТОПАНСТВО -2,00% -4,00%
СТРОИТЕЛСТВО 16,00% 20,00%
ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, ГАЗ И ВОДА 2,00% 18,00%
ФИНАНСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ, НЕДВИЖИМИ 18,00% 20,00%
ПРОИЗВОДСТВО 20,00% 14,00%
МИННО ДЕЛО 10,00% -2,00%
ПУБЛИЧЕН  И СОЦИАЛЕН СЕКТОР 29,00% 10,00%
РЕСТОРАНТЬОРСТВО  И ХОТЕЛИЕРСТВО 22,00% -2,00%
ТРАНСПОРТ, СКЛАДОВЕ, И КОМУНИКАЦИИ  4,00% 14,00%
ТЪРГОВИЯ  НА ЕДРО И ДРЕБНО 8,00% 16,00%

Работодателите от седем от десетте анкетирани индустриални сектора споделят положителни прогнози за предстоящото тримесечие. Работодателите в сектора на строителството и финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите очакват най-активни темпове за наемане през четвъртото тримесечие, като и двете обзорни изследвания са от +20%. Най-голямо подобрение на прогнозите на тримесечна база съобщават работодателите от сектора „Електричество, газ и вода", където обзорът за заетостта от +18% регистрира подобрение от 16 процентни пункта. От друга страна, мениджърите по наемане от секторите „Земеделие", „Минно дело" и „Ресторанти и хотели" съобщават единствените негативни намерения за наемане през четвъртото тримесечие.

Българските работодатели са сред най-оптимистичните на регионално ниво

С нетен обзор на заетостта от +13% България се класира сред най-оптимистичните страни в региона на Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA). Работодателите в Турция очакват отново най-активни темпове по наемане в региона. Те посочват нетен обзор на заетостта от +20%, последван от положителните перспективи в Израел с +16%, Норвегия с +13% и България. От друга страна, работодателите в Гърция и Италия посочват най-песимистичен нетен обзор на заетостта от съответно -13% и -11%.

На международно ниво работодателите от 37 от всички 41 страни, участвали в запитването, прогнозират позитивен нетен обзор на заетостта за четвъртото тримесечие на 2011 г. Работодателите от Бразилия, Тайван и Индия съобщават най-оптимистични очаквания за наемане с прогнози от съответно +38%, +37% и +34%.

Следващото обзорно изследване на ManpowerGroup за заетостта ще излезе на 13ти декември 2011 г. и ще очертае очакванията за наемане през първото тримесечие на 2012 г.

На всички участващи в изследването работодатели от цял свят се задава един и същ въпрос: "Как очаквате да се промени общата заетост във вашата компания през трите месеца до края на декември 2011 г., в сравнение с настоящото тримесечие?"

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Edwin
# 0
06:03 | 29 March 2012
There are no words to dscerbie how bodacious this is.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg