Българският BG 40 сред 10-те най-повишаващи се световни индекса

493
Българският BG 40 сред 10-те най-повишаващи се световни индекса

Българският BG 40 е сред най-повишаващите се 10 световни индекса от началото на годината като отражение на наложилата се тенденция индексите на най-малките развиващи се пазари да изпреварват по ръст тези на по-големите през последните 12 месеца. Родният индекс е регистрирал повишение от 20.5% от началото на годината.

Индексите на най-малките развиващи се пазари се конкурират с тези на по-големите като на Бразилия, Русия, Индия и Китай за приза най-повишаващи се световни индекси от началото на годината, сочи изследване на Bloomberg.

Индексът, следящ изменението на 22-те малки развиващи се пазари - S&P/IFCG Frontier Markets Composite Index е регистририл ръст от 12% през януари, което бе и най-голямото повишение в историята му първия месец на годината .

Пет от пазарите на индекса, сред които Виетнам, Украина и Хърватска са сред най-повишаващите се 10 световни индекса от началото на годината.

Виетнамският основен индекс се е повишил с 45% от началото на годината, което го прави най-повишаващия се световен индекс сред индексите на 83-те пазара, следени от Bloomberg.

Анализатори прогнозират, че виетнамската икономика може да е сред най-бързорастящите азиатски икономики през тази година, като се очаква тя да се повиши с 8.5% на годишна база от 8.2% през изминалата година.

Вторият най-добре представящ се световен индекс е този на Украйна - PFTS Index, който от началото на годината е нараснал с 37%.

До голяма степен повишението му се предопределя от правителствените планове за набиране на капитал в размер на 2 млрд. долара, чрез увеличаване посредством борсата на капитала на държавните компании, което дава тласък на фондовия пазар в страната.

Основният нигерийски индекс се е повишил с 25% от началото на годината.

В същото време BRIC, включващ пазарите в Бразилия, Русия, Индия и Китай, регистрира лек спад в първия месец на годината след ръста му от близо 53% за изминалата 2006 година.

За последните 12 месеца индексът на малките развиващи се пазари се е повишил с 35% на фона на ръста от 28% на индекса BRIC и 12% за широкият щатски индекс S&P 500.

Някои от най-големите инвестиционни компании като JPMorgan Chase & Co., Templeton Asset Management Ltd. и Julius Baer Holding AG стартираха през последните шест месеца фондове, инвестиращи в акции, от компании в най-малките развиващи се икономики, разчитайки на това, че ръстът им ще превиши този на големите развиващи се пазари.

На подобни пазари доминират твърде малки компании със слаба ликвидност, които са неудобни за търгуване за по-голямата част на портфолиомениджърите, според някои анализатори.

Като предимство на индексите на по-малките пазари се сочи по-ниското съотношение цена-печалба на включените в тях компании, като то възлиза на 17 по данни от миналия месец и нивото е близко до най-високото в исторически план, на фона на средното между 26 и 40 за страни като Индия и Китай.

През последното десетилетие компаниите от най-малките развиващи се пазари, към които се причислява и България, са били оценени с дискаунт средно от 18% спрямо справедливата им стойност, като в основата на дискаунта е била слабата им ликвидност и относително по-слабият интерес към тях от големите инвестиционни фондове.

През последния месец обаче, индексите на страни като България, Бангладеш, и Словения регистрираха нови рекордно високи съотношения цена-печалба, което според анализатори ги прави напълно оценени и е все по-трудно да се намерят подценени компании.

В същото време инвеститорите поемат значителни рискове, влагайки своите средства в някои от тези страни като Зимбабве например, която претърпя осем годишна рецесия, а през изминалия месец инфлацията достигна ново рекордно ниво от 1 594%, след като правителството отпечата пари, за да плати дълговете си.

Зимбабвийският долар е регистрирал понижение от 42% спрямо щатския от 20 януари до момента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg