Балканите набират скорост

675
Балканите набират скорост

След години на конфликти на Балканите е въведена нова, по-позитивни ера за бизнеса и инвеститорите, както и нови възможности, сочи изследване на агенцията за недвижими имоти DTZ.

Ситуацията в района се е подобрила, до голяма степен подкрепяна от ЕС, с новото членство на страни като Румъния и България.

В последните десет години е наблюдавано значително повишение на растежа и на вноса и на износа на страните от Балканите.

Държавите от ЕС съдействат за повече от половината от търговията на страните от региона. През последните години също са наблюдавани големи инвестиционни потоци в района.

Дългосрочните инвестиции в тези страни през 2007 г. са били по-голям процент от БВП, отколкото в останалите европейски страни, с изключение на Сърбия и Турция.

Тези парични потоци са довели до подобряване и разширяване на пътища, железопътни линии, пристанища и летища.

Очаква се ръст от 100% в обема на търговията между 2000 и 2020 г., като в ход са много инфраструктурни проекти, включително и по изграждането на общоевропейски пътни коридори.

Пристанището в Констанца в Румъния, например, изпитва с пълна сила ползотворното развитие на страните от региона. То вече е най-голямото пристанище на Черно море и най-бързо разрастващото се в Европа.

Регионът привлича инвеститорите с ключовото си местоположение, бързото развитие на инфраструктурата и лесния достъп до страните от Западна Европа, ниските разходи за труд, стабилност и ускорен ръст на икономиката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg