Балон ли беше поскъпването на златото?

2108
Балон ли беше поскъпването на златото?

Представяно като сигурно убежище par excellence през последните месеци, златото бе подложено на шеметен спад, за да се установи на ниво от 1 534 долара за тройунция на 26 септември: спад от 15% за четири дни, 20% от началото на месеца, пише в свой анализ в. „Монд".

Цената на златото се изстреля нагоре през това лято, преминавайки прага от 1 900 долара за тройунция на 23 август и на 6 септември достигна исторически връх от 1 921 долара за тройунция. „Златната треска"- постоянно заглавие на първа страница на вестниците, имаше неочаквани последици, включително увеличаване на кражбите на златни бижута и на продажбите на семейни ценности от злато.

През миналата седмица, на годишна конференция, посветена на златото, в Монреал всички бяха убедени, че цената ще расте още. Но какво се случи?

„Корекция" за анализаторите.

„Златото е балон", заявява Ник Браун, икономист от Natixis. "Цените са толкова завишени, че вече не са жизнеспособни".

Траекторията на златото бе последвана от тази на среброто. Смятан от трейдърите като "метал на дявола", той „се отказа" от 34% от стойността си за три дни.

Скок на долара

Основната причина за коригиране на цената на златото е свързана с промени в долара. Златото в действителност е деноминирано в американска валута."Златото страда от скока на долара, защото основните купувачи - развиващите се страни и европейците, се отдръпват от благородните метали и се ориентират към сигурни държавни облигации като германските и американските", казва Филип дьо Вандиер, анализатор в инвестиционната консултантска компания Altedia. Възходът на долара винаги е залез за златото.

Нужда от ликвидност

Вторият голям фактор, повлиял за спад цената на златото, е необходимостта от ликвидност на инвеститорите, принудила ги да продават злато за валута. „Това е принципът на скачените съдове", коментира анализаторът.

Според Бернар Дада, анализатор на ценни метали в Natixis, един феномен увеличи нуждата от ликвидност: „Отказът на международните банки, като Банката на Китай например, да работят с европейски, и специално френски банки, което породи липса на долари кеш". Затова много хеджфондове продадоха златото си за доларов кеш.

Искания за допълнителни обезпечения

Трета причина за срив на златото- очакванията на трейдърите за бъдещото развитие. Наблюдавайки ръста на цената на златото, много трейдъри я сметнаха за достатъчно висока, за да продават и да направят нови изгодни покупки на фондовите пазари.

В краткосрочен план, в петък, Chicago Mercatile Exchange даде мечи импулс на златото, като за трети път от началото на август поиска допълнителни обезпечения или сумите, които инвеститорите трябва да депозират като гаранция за всяка позиция в златни фючърси.

Паниката

С падането на стойността си и с изключително волатилен курс, златото вече не е убежище. Поне в краткосрочен план то е детронирано от долара и може да продължи да пада, ако изправените на нокти инвеститори изпаднат в паника.

" Не съм сигурен обаче, че балонът е напълно се е спукал", отбелязва Ник Браун: "Ако Гърция фалира или ако някои европейски банки се окажат по-слаби от очакваното, златото може да има отскок ".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...