Балон ли е петролът на нива от 130 долара?

938
Балон ли е петролът на нива от 130 долара?

Цената на петрола се удвои през последните 12 месеца, като само за последните четири дни нарасна с 8 долара, информира cnn.com.

Всички знаят, че големите инвестиционни фондове наливат пари във фючърси, сякаш че нефтените полета на Саудитска Арабия ще пресъхнат утре, а цялостната картина на търсенето и предлагането не се е променила драстично през последната година.

И така, на преден план излиза въпросът дали цената от 130 долара за барел е един голям балон.

Отговорът е различен в зависимост от това кого питаш.

„Балон е където предлагането надвива търсенето“, казва Стивън Лийб, инвестиционен мениджър, който е автор на две книги по темата.

Той посочва за пример предходни балони – като технологичния в края на 90-те, където компании с нулеви печалби предложиха огромно количество акции, както и пазара на имоти десетилетие по-късно, където строителите изкараха повече къщи отколкото пазарът може да поеме.

„Но ако не изтървам нещо тук, не виждам голям ръст на предлагането на петрол“, допълва той пред cnn.

Както много други в лагера на твърдящите, че не е балон, Лийб посочва нарастващото търсене от страни като Китай в комбинация със свиващото се предлагане като основни причини зад високите цени.

В четвъртък Международната Енергийна Агенция даде предварително предупреждение, че предишната прогноза, че търсенето и предлагането ще останат в приятен баланс през следващите две десетилетия се е пропукала. Новите изчисления вероятно ще покажат, че предлагането може да падне 10% под търсенето, според доклад на Wall Street Journal.

Според Лийб в Русия вече се наблюдава спад в произвоството, а за Саудитска Арабия няма ясни доказателства, че може да увеличи добива дори и да иска.

„Ако два от най-големите производители в света не могат повече да увеличават добива, това е катастрофа, не балон“, допълва той.

Други казват, че няма начин 130 долара да е оправдана цена.

„Това трябва да обърне посоката, лудост е“, казва Питър Бютел, петролен анализатор в консултантската Cameron Hanover. „В края на краищата ще видим голям срив на цената.“

Бютел не знае кога ще дойде той, но предсказва, че ще е до седмици или месеци, не години.

Много анализатори казват, че търсенето и предлагането оправдават скъпия петрол – може би 90 или 100 долара за барел – но 130 е твърде много.

„За да видим такъв бърз и висок ръст, това значи голям ливъридж от финансовите играчи“, казва Нийл Дингман, анализатор от Dahlman Rose & Co. Според него посоката е вярна, но скоростта не.

В следващите 5 до 10 години той вижда евентуално връщане към 70 или 80 долара в резултат на увеличаване на предлагането както от ОПЕК, така и от страни като Бразилия, както и агресивни мерки за ограничаване на търсенето като увеличавене на стандартите за икономичност.

Робърт Кауфман, директор на центъра за енергийни изследвания в бостънския университет, казва че петролът е надценен с около 30 долара.

Той смята, че пазарите са адекватно снабдени и трейдърите оценяват бъдещите прогнози за нарастващо търсене.

Но Кауфман все пак мисли, че петролът трябва да е на нива от около 100 долара. Той казва, че предлагането не расте и единственият начин да се свалят цените е ограничаване на потреблението.

„Дори и балонът да се спука, няма да сме свидетели на цени от 60-70 долара“, допълва той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg