Банките и IT-сектора се оказаха спасители, не злодеи

1398
Банките и IT-сектора се оказаха спасители, не злодеи

Ролите внезапно се обърнаха и злодеите се оказаха спасители. След като в петък информационните технологии и банковият сектор бяха основните виновници за спада на американските фондови индекси, в първия работен ден от седмицата и двете индустрии побързаха да изкупят вината си и да наваксат загубите.

Разбира се, въпреки оптимистичната нотка, с която бе оцветен понеделникът, брокерите не са забравили за дебнещата гръцка заплаха. Очаква се тези дни правителството на Папандреу да гласува пет годишния си план за излизане от кризата, преди Международния валутен фонд и Европейския съюз да се съгласят да отпуснат допълнителна помощ на закъсалата балканска икономика.

Гърция трябва да покрие падежа на държавни облигации за 6.6 млрд. евро през август, и погледите на всички инвеститори са нервно насочени в тази посока. Каквото и друго да ни поднесе новата седмица, развитието на фондовите пазари тези дни до голяма степен ще зависи от събитията в Атина.

Засега обаче притесненията остават на режим „изчакване" и търговците приветстваха новите правила за капиталова адекватност на големите банки, предложени от Базелския комитет. Договорено бе 30-те водещи глобални финансови институции да се предпазят от евентуални бъдещи кризи като увеличат капиталовата си адекватност с 1-2.5 процентни пункта спрямо настоящите 7.

Допълнителните защитни мерки като че ли успокоиха донякъде тревогите за стабилността на сектора.

Бенчмарк показателят KBW Bank Index, който следи представянето на заемодателите, се покачи с 1.4%, като 20 от общо 24-те позиции, включени в него, отбелязаха покчаване.

Кнжата на U.S. Bancorp поскъпнаха с 2.7% до 24.57 долара, а на Huntington Bancshares - с 3.6 на сто до 6.32 долара.

Акциите на най-големия по активи трезор в САЩ, Bank of America, се вдигнаха с 3.1% до 10.85 долара. Според анализатори, дяловете от финансовия гигант са значително подценени и дори и в най-песимистичния вариант може да се очаква повишение на котировките в следващите три години.

Сред любимците на инвеститорите в понеделник бяха и могъщите Microsoft Corp, по чиято позиция бе регистриран скок от 3.7% до 25.20 долара. Главният изпълнителен директор на компанията Стив Балмър ще представи днес следващото поколение клауд услуги, включени в пакета Office.

Другата икона на компютърния бранш - Apple Inc., също не закъсня да зарадва пазара с поскъпване на книжата си от 1.7% до 332.04 долара. Повишението се дължеше на прогноза на Morgan Stanley, според която вече се вижда краят на отслабеното търсене на iPhones и iPads и от август до края на годината може да се очаква „агресивно" оживление на потребителския интерес.

Като цяло, технологичните компании, включени в S&P 500, отбелязаха средно повишение от 1.4 на сто. И нищо чудно - според данни на International Data Corp, разходите за информационни технологии на американските правителствени и частни корпорации ще се покачат с 5.6 на сто през 2011 г., или двойно над ръста на брутния вътрешен продукт на страната. Според проведена сред мениджърите анкета, 31% заявяват, че повишаването на компютърната сигурност е топ задачата за тази година, докато 19 на сто поставят на първо място бизнес анализите.

В областта на сигурността, Stanley Black & Decker Inc. поскъпнаха с 0.3% до 69.50 долара след като победиха конкурента си Securitas AB в преговорите за покупката на Niscayah AB. Дружеството ще заплати 1.2 млрд. долара, за да си осигури допълнителни позиции на пазара за електронни охранителни системи.

Онлайн книжарницата Amazon пък отбеляза покачване на котировките си от 4.5% до 201.25 долара, след като Morgan Stanley ги включиха в списъка си с „най-добри идеи" и обявиха прогноза за цената на книжата им от 245 долара.

В понеделник, бенчмарк индексът S&P 500 успя да навакса 0.9% от предходните си загуби и се покачи до 1 280.10 пункта, след като се сви с цели 2.1 на сто за последните три дена от миналата седмица.

Индексът Dow Jones Industrial Average добави 108.98 пункта към стойността си или 0.9% до 12 043.56 пункта. Повече от шест милиарда акции смениха притежателите си на американските борси днес, или с 4.8% повече, отколкото седмица по-рано.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg