Банките най-евтини от десетилетие след силния им спад през последните две седмици

644
Банките най-евтини от десетилетие след силния им спад през последните две седмици

Акциите на банките, които бяха силно засегнати от проблемите с ипотечните кредити в САЩ и отбелязаха значителни загуби, са най-евтини от десетилетие насам, сочи изследване, публикувано във финансовото издание Bloomberg.

Разпродажбите им в продължение на две седмици доведоха до намаляване на пазарните им капитализации с 600 млрд. долара, или 8% от сумарната им пазарна капитализация, възлизаща на 8.36 трлн. долара. Никой друг сектор не е загубил толкова за посочения период, сочи още изследването.

Според Дейвид Катц, управляващ фонд с активи на стойност 1.6 млрд. долара в управляващото дружество Мatrix Asset Advisors Inc., към момента ниската оценка на банките и добрият фундамент, който стои пред тях, ги правят изгодни покупки.

Индексът на Morgan Stanley Capital International World Financials Index, който следи промяната в цените на акциите на водещите световни финансови компании е със средно съотношение цена-печалба на търгуваните в него компании от 11, което е и най-ниско за банковите компании, откакто се води статистика от януари 1995 година насам.

Съотношението се понижи до 13 в началото на годината вследствие на добрите резултати, изнасяни от компаниите, като то е и най-ниско сред следените от Bloomberg сектори.

Индексът MSCI World Financials Index се е понижил с 8.3% за двете седмици, стартирали на 20 юли.

Нови загуби претърпяха в края на седмицата акциите на финансовите компании след отказа на френската инвестиционна банка BNP Paribas SA да изчислява нетната стойност на активите на три свои хедж-фонда в резултат на липсата на ликвидност.

Повишената активност на теглене на депозити в резултат на наскорошните сътресения на финансовите пазари принудиха Европейската Централна Банка да прибегне до безпрецедентно рефинансиране на банки в размер на 94.8 млрд. евро.

Някои анализатори прогнозират повишение със средно 17% в цените на акциите на европейските банки, след отшумяването на кризата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg